Čtvrtek, 28. března 2024

21 řidičů chtělo provézt do Čech odpad

21 řidičů chtělo provézt do Čech odpad

Ústecký kraj - Jde pouze o špičku ledovce. Nejhorší situace je na Chomutovsku.

Celkem 21 vozidel bylo vráceno zpět na území sousedního státu Německa po zjištění, že osádka dováží do ČR komunální odpad v plastových pytlích. Nejvíce odpadových hříšníků bylo zjištěno na Chomutovsku.

„Jména řidičů vezoucích odpad do Čech budou předána protokolárně policejním složkám Německa s upozorněním, že o podobné turisty nemáme zájem,“ uvedl Miroslav Vlach z ústeckého ředitelství cizinecké policie.

Jde jenom o odhalenou špičku ledovce. Starosta Telnice Jaroslav Doubrava v Deníku opakovaně vedl, že podle sdělení jeho známých z Německa, ačkoliv k nám již nemíří kamiony s nelegálním odpadem, přetrvává pokoutný převod odpadků do Čech v menším množství. Dokonce i v malých dodávkových vozech, aby Němci ušetřili drahé poplatky za odpad. Akce cizinecké policie to potvrdila.

Cizinecká policie odhalila jednadvacet hříšníků, protože minulý týden od 24. do 29. srpna na území všech Inspektorátů cizinecké policie v rámci ústeckého oblastního ředitelství docházelo k preventivně – bezpečnostní akce pod názvem Úklid 09.

„Nejednalo se výhradně o kontrolu německých vozidel, ale o celkový průzkum pohybu cizinců přes státní hranice ve směru do ČR. Cizinecké hlídky kontrolovaly dodržování podmínek silničního provozu a podle situace nakoukly i do zavazadlového prostoru.

214 policistů v akci

Bylo prověřeno 1586 vozidel a 1975 cizinců. Blokově bylo řešeno 217 osob, částka vybraná na pokutách přesáhla 96 000 korun,“ uvedl Vlach.

Do akce bylo zapojeno během týdne 214 policistů, včetně několika společných hlídek s policisty sousedního státu. Mezi úlovky kromě odpadu se připletl i jeden muž z celostátního pátrání, tři osoby byly řešeny pro přestupek oznámením správnímu orgány.

„Akce mimo jiné ukázala, že cizinci znají celkem dobře naše předpisy upravující provoz na pozemních komunikacích, někdy zapomínají na zapnutá světla, jindy parkují tam, kde nemají, třeba na lesních cestách,“ dodal Vlach.

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů