Úterý, 16. dubna 2024

Plzeň zpřístupní vodárenskou věž jako nový turistický cíl

Plzeň zpřístupní vodárenskou věž jako nový turistický cíl
Novým turistickým cílem Plzně by se měla stát vodárenská věž v Pražské ulici. Spolu se sousedním vodárenským domem, jímž se do věže vcházelo, by sloužila jako expozice historie města, pivovarnictví a hlavně vody, která je v Plzni všude. ČTK to řekla náměstkyně primátora Marcela Krejsová.

První zmínky o této pozdně gotické památce se objevily v roce 1532. Původní součást systému městského opevnění bude zřejmě fungovat jako alternativní vstup nebo výstup do plzeňského historického podzemí. U věže končí současná prohlídková trasa, ale lidé se dnes musí stejnou cestou vracet zpět. Výhledově by mohli zřejmě nastupovat z Pražské ulice, blíže náměstí, a vycházeli by v Pivovarském muzeu.

"Návštěvníci Plzně se mě často ptají, co to je za věž, co tam je a zda by ji nemohli vidět," řekl Krejsová. Do věže se nedá vystoupat rovnou po schodech, ale musí se projít sousedním objektem, kde byla galerie. Dnes je dům prázdný. Vše se využije pro galerie a výstavy se soustředěním na vodu. "Ta je v Plzni fenoménem, zejména čtyři řeky, kuriózní středověká soustava Boleveckých rybníků a měkká voda, snad jediná v celé republice, profiltrovaná pískovcem," dodala Krejsová. Město chce mít dále v objektu expozici o způsobu dodávek vody do Plzně, protože věž zásobovala kašny na náměstí, které tam radnice chce vrátit.

Časový horizont podle náměstkyně není dán. S Plzeňským Prazdrojem, který od června provozuje plzeňské podzemí, a Vodárnou Plzeň chce radnice vymyslet, jaké expozice vybudovat a kdo bude budovy provozovat. Věž i sousední objekt je města. "Dům musí mít nějakého tátu a firmám ho musíme buď pronajmout, anebo vyhlásit soutěž," řekla Krejsová, která považuje vodárenskou věž za jednu z dominant Plzně. Město chce nejpozději do roka dořešit majetkoprávní vztahy a poté připravit návrh projektu expozic a způsobu provozování obou objektů.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů