Sobota, 20. dubna 2024

V Čertovce bude opět voda

V Čertovce bude opět voda

Praha – Pražská Čertovka se po víc než dvou měsících zase naplní vodou. Opravy koryta, svahů i můstků vyjdou zhruba na 18 milionů korun. Některé škody byly pozůstatkem ještě sedmdesátých let, další vznikly po povodních v roce 2002. Dělníci vyčistili dno od bahna a dalších nečistot, zbavili kanál zápachu, na který si stěžovali místní obyvatelé a zároveň opravili poškozené nábřežní stěny. Na srovnatelně dlouhou dobu jako nyní se přítok do kanálu zastavil v roce 1988, kdy se zabezpečovaly domy v jeho dolní části.

V horní části nejznámějšího umělého kanálu v Praze – od domu U Sedmi čertů až po Werichovu vilu – bylo potřeba obnovit spadlé části nábřežních zdí. Zásahům se nevyhnuly ani tři mostky, které spojují Malou Stranu s Kampou. "Současná oprava Čertovky je velice citlivá, co se týče historického zdiva, které tam je. A po povodni v roce 2002 je to určitě velký přínos pro podobu Malé Strany a Kampy," prohlásil již v červnu letošního roku Zdeněk Bergman z Muzea Karlova mostu.

Dělníci také vyčistili dno od bahna a dalších nečistot. Právě na zápach, který se z kanálu linul, si stěžovali místní obyvatelé. "Tato manipulace nastává i při provozních zkouškách, které se s těmito vraty provádějí několikrát do roka," uvedl ředitel společnosti Povodí Vltavy, Závod Dolní Vltava Jiří Friedel.

Bez vody nebyla Čertovka poprvé, kvůli vysoké hladině Vltavy se protipovodňová vrata uzavřela už několikrát.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů