Pátek, 29. března 2024

Úspěšné České Švýcarsko

Úspěšné České Švýcarsko

Přírodní turistická destinace České Švýcarsko letos sbírá jednu cenu za druhou. Po ocenění titulem Evropská destinace nejvyšší kvality 2009 se Pravčická brána, symbol tamního národního parku, probojovala mezi 77 nejatraktivnějších přírodních památek světa.

V prvním případě uspělo České Švýcarsko v soutěži s názvem EDEN - Excelentní evropská destinace. Vyhlásila ji Evropská komise a v ČR ji organizoval CzechTourism spolu s Agenturou ochrany přírody a krajiny. Letošním tématem byl Cestovní ruch a chráněné oblasti. Do národního kola se přihlásilo 21 destinací, zvítězilo jmenované České Švýcarsko. Slavnostní ceremoniál předávání cen se odehraje na zasedání Evropského fóra pro cestovní ruch v říjnu v Bruselu.

Druhý úspěch byl rovněž mezinárodní - šlo o soutěž pořádanou švýcarskou nadací New Wonders, která chce zviditelňovat nejzajímavější světové přírodní úkazy. V prvním kole vybírali respondenti ze 440 nominovaných památek přihlášených do sedmi kategorií, a to z 224 zemí. Pravčická brána soutěžila v kategorii Jeskyně a skalní útvary. Postoupila mezi 77 semifinalistů a zůstala před branami finále, ale i tak je to obrovský úspěch. Možná je i jedním z důvodů, že ani letos v Českém Švýcarsku návštěvnost celkově neklesá, je trvale stabilní.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů