Čtvrtek, 18. dubna 2024

Letiště v Plané u Českých Budějovic se zbavuje ekologických zátěží a kraj chystá jeho dobudování

Letiště v Plané u Českých Budějovic se zbavuje ekologických zátěží a kraj chystá jeho dobudování

Jihočeský kraj pokračuje v krocích k dobudování letiště v Plané u Českých Budějovic. Potřebné finance chce získat také z Regionálního operačního programu. Podle prvního náměstka hejtmana Martina Kuby by mohlo jít až o pět set milionů korun.

Letiště potřebuje dobudovat zázemí, mimo jiné například odbavovací terminál. Kraj si nechává na letiště také zpracovat marketingovou studii. Zatím dílčí předběžná zjištění vypadají povzbudivě, řekl Martin Kuba: "Zájem cestovních kanceláří a firem působících v Jihočeském kraji je poměrně zajímavý, letišti může na tržbách vydělat kolem 130 miliónů korun ročně v letech 2016 a 2017. To je částka, která by letiště do samofinancovaného režimu. Pro nás bude klíčové napojit letiště i na ostatní infrastrukturu."

Jediný výjezd z letiště totiž vede na velmi frekventovanou výpadovku z Českých Budějovic na Český Krumlov.

Jihočeské letiště České Budějovice postupně likviduje také staré ekologické zátěže, které zůstaly v areálu letiště jako nechtěné dědictví po armádě. V létě se podařilo zlikvidovat pět nádrží původně určených pro skladování pohonných hmot do vojenských letadel.

"Nádrže bylo potřeba nejprve vykopat a vyjmout ze země, rozebrat na jednotlivé části a ekologicky zlikvidovat. Na sanační prácích společnost úzce spolupracovala s Českou inspekcí životního prostředí a stály téměř 1,5 milionu korun," doplnila mluvčí letiště Martina Vodičková.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů