Pátek, 29. března 2024

US Open bojuje za životní prostředí

US Open bojuje za životní prostředí

US Open, to není jen souboj tenistů o poslední grand slam sezony. Organizátoři turnaje v New Yorku bojují také za životní prostředí za pomoci slavných osobností. Do projektu se zapojila například bývalá elitní hráčka Billie Jean Kingová nebo herec Alec Baldwin. Cílem je přesvědčit návštěvníky US Open, aby chránili životní prostředí.

Organizátoři proto všechny tištěné materiály, jako je například denní program nebo vstupenky, tisknou na recyklovatelný papír. „Chceme, aby jedna z největších tenisových událostí na světě byla co nejmenší zátěží pro životní prostředí,“ uvedla prezidentka americké tenisové asociace USTA Lucy Garvinová.

Mezi dobrovolníky se zapojila také aktivní hráčka Venus Williamsová, která propaguje reklamní tričko, jež je vyrobeno ze stoprocentní bavlny. Americká tenistka sama toto triko navrhla a návštěvníci US Open si ho mohou zakoupit jako oficiální suvenýr newyorského turnaje.

Organizátoři posledního grand slamu sezony začali se svou „zelenou“ iniciativou již v loňském roce. Hlavní tváří této aktivity se stala tenisová legenda Kingová. Hráčka, jež během své kariéry byla světovou jedničkou, vyhrála 12 grand slamů ve dvouhře a 16 ve čtyřhře. Je také spoluzakladatelkou a první předsedkyní organizace WTA. „Jsem hrdá na to, co jsme loni dokázali udělat v otázce životního prostředí. A jsem nesmírně ráda, že v této iniciativě pokračujeme i letos,“ uvedla Kingová. Podle ní je právě US Open tím správným místem, kde na problematiku životního prostředí upozornit. Turnaj navštíví podle odhadů zhruba 700 tisíc fanoušků, další miliony ho ale sledují u televizních obrazovek.

Tenisoví příznivci viděli postup obou hlavních favoritů. Do druhého kola postoupil Rafael Nadal, do třetího už Roger Federer. V prvním kole se naopak rozloučil s turnajem Rus Marat Safin, který po této sezoně končí s aktivní kariérou a utkání prvního kola US Open pro něj bylo posledním na grand slamu v kariéře. „Mohl to být lepší konec, ale i tak je to pořád o. k.,“ uvedl Safin. „Tohle je moje poslední porážka na grand slamu a dalšími se už nemusím zabývat,“ dodal ruský tenista, jenž vyhrál US Open i Australian Open a dostal se i na pozici světové jedničky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů