Úterý, 23. dubna 2024

Nákupní taška, která vás určitě nepřežije

Nákupní taška, která vás určitě nepřežije
Zvyk používat igelitové nákupní tašky jako odpadkové pytle je (nejen) v České republice běžným jevem. Ovšem na rozdíl od klasické "igelitky", která tu kvůli své extrémně dlouhodobé životnosti po nás může zůstat ještě několik desítek či stovek let, mnoho obchodních řetězců začíná preferovat ekologické alternativy, a používat pro své zákazníky produkty méně nebezpečné pro životní prostředí. Příkladem může být nový materiál společnosti BASF.

Biologicky odbouratelný materiálu s označením Ecovio je základním prvkem, ze kterého společnost Victor Güthoff & Partner v německé Kerpeně z něj vyrábí nákupní tašky pro obchodní řetězec ALDI. Hlavními složkami plastu Ecovio je látka Ecoflex a kyselina polymléčná (PLA), která se získává z kukuřice - obnovitelné suroviny. A přestože je Ecoflex z chemického hlediska polyester na petrochemickém základě, díky jeho speciální molekulární struktuře ho můžou strávit mikroby při přesně definovaných podmínkách - dle evropské normy EN 13432 je plně biologicky odbouratelný. Zatímco Ecoflex dodává tašce pružnost, vodotěsnost a odolnost proti roztrhnutí, což jí dodává vlastnosti klasického plastu, tuhá PLA přispívá k šetrnosti k životnímu prostředí.

Kombinace Ecovio a Ecoflex umožňuje takovým výrobcům fólií vyrábět plastové tašky a další fóliové produkty s vlastnostmi šitými na míru - vyšší procento Ecoflex dělá fólii pružnější, zatímco vyšší procento Ecovio jí dělá tužší. Díky tomu umožňuje Ecoflex využití obnovitelných surovin, jako je PLA, v spotřebitelských produktech vysoké kvality.

Biologicky odbouratelné tašky však nabízejí i další výhodu. Nejenže jsou dostatečně pevné na to, aby se používaly opakovaně jako nákupní taška, ale na konci své životnosti mohou po vícenásobném použití posloužit také jako ekologický odpadkový pytel pro ukládání a likvidaci biologického kuchyňského odpadu z domácností. Například v sousedním Německu je toto řešení již schválené ve většině obcí.

"Oba plasty Ecoflex a Ecovio byly vyvinuté především pro produkty, jako jsou nákupní tašky a pytle pro biologický odpad, které se přemění na cenný kompost společně s bioodpadem v průmyslově kompostovacím zařízení. Biologicky odbouratelné materiály s tímto využitím představují přínos nejen pro zákazníky, ale i životní prostředí", říká Andreas Künkel, zodpovědný ve firmě BASF za vývoj biologicky odbouratelných plastů.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů