Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Od konce června do konce července umožňovala výška hladiny u hranic s Německem rentabilní mezistátní plavbu. Vyplývá to z aktuálních statistik ministerstva dopravy.
Loňský rok byl pro rejdaře vůbec nejhorší za deset let, přeshraniční plavba stála prakticky od poloviny června do konce listopadu. Letos se na Labi projevily vydatné deště. Rejdaři však nechtějí každoročně čekat na déšť a požadují po státu výstavbu jezu u Děčína. Ten by měl podmínky pro plavbu u hranic stabilizovat. Stavba se připravuje už 16 let; MD ji podporuje, proti se staví ministerstvo životního prostředí.

Vláda otevřela cestu pro další výstavbu strategických staveb typu dálnic nebo elektráren. Schválila dokument ministerstva pro místní rozvoj Politika územního rozvoje 2008, který vymezuje podmínky pro jejich vznik.
Dokument se kromě dalších staveb týká například výstavby dálnice D11 z Hradce Králové ve směru na Jaroměř nebo dálnice D3 z Prahy do Českých Budějovic. Zahrnuje také záměr výstavby paralelní vzletové a přistávací dráhy na letišti Praha-Ruzyně. Materiál počítá také s rozšířením výroby elektřiny v jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany. Premiér Jan Fischer řekl, že schválený návrh nepředjímá žádná "fatální rozhodnutí", protože nestanovuje, co a kde postavit. S tím souhlasil i ministr životního prostředí Ladislav Miko

Motorola Enterprise Mobility se řadí mezi významné výrobce, kteří kladou velký důraz na ekologickou stránku informačních technologií a produktů. Již několik let pracuje na odstraňování rizikových látek ze svých produktů a vytvoření trvale udržitelných výrobních postupů. Ekologická šetrnost je analyzována přes celý životní cyklus. "Většina našich profesionálních výrobků z oblasti podnikové mobility splnila nové ekologické regulační směrnice EU s předstihem," uvádí Kateřina Klosová. "Příkladem toho může být i ocenění naší společnosti jako nejzelenějšího výrobce profesionálních bezdrátových zařízení, které jsme obdrželi od analytické společnosti ABI Research." Přestože již dnes většina výrobků společnosti s předstihem plní veškeré ekologické normy, průběžně se pracuje na dalším zdokonalování firemních procesů a produktů s ohledem na ekologická kritéria.

Práce na dálku se ukázala velice ekologickou. Podle výsledků studie má totiž pozitivní vliv nejen na produktivitu zaměstnanců, ale i na životní prostředí. Tím, že zaměstnanci nemusejí dojíždět za prací desítky kilometrů denně a místo toho spolu komunikují na dálku, se jednak ušetří na palivu, jednak dochází ke snižování znečištění způsobeného vypouštěním skleníkových plynů. Podle společnosti Cisco se v souvislosti s globalizací, modernizací pracovní síly a tlakem na snižování nákladů firmy snaží vyvíjet nejrůznější strategie pro práci na dálku, které by jim pomohly snížit náklady a zároveň si udržet své talentované zaměstnance.

Na současné ekologické trendy reagují automobilky zaváděním lehčích a menších vozů do výroby. Další popularizace bezpečných a ekologických pneumatik run-flat může přispět výrazným způsobem k rozvoji lidské společnosti a třetí generace pneumatik run-flat se stane v širokém měřítku součástí originální výbavy osobních vozů, z níž vytlačí klasická rezervní kola. Kdyby všechna vozidla jezdila bez rezervních kol, znamenalo by to podle průzkumu firmy Bridgestone úsporu přibližně 59 milionů pneumatik ročně. Pokud se podle představitelů firmy vezme v úvahu celá životnost rezervních pneumatik od těžby surovin až po likvidaci, pak by kromě toho mohlo dojít ke snížení emisí CO2 přibližně o 2 miliony tun za rok. Další snížení emisí CO2 by přinesla eliminace samotných rezervních kol. Ta ostatně podle nové vyhlášky u nás od podzimu už nebudou povinná pro vybavení novějších vozů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů