Čtvrtek, 28. března 2024

Energo-Pro postaví v Litoměřicích malou vodní elektrárnu

Energo-Pro postaví v Litoměřicích malou vodní elektrárnu

Svitavy - Svitavská společnost Energo-Pro, třetí největší výrobce elektřiny z vody v zemi, postaví v Litoměřicích novou malou vodní elektrárnu. Po jejím dokončení bude provozovat v Česku už 12 takových zdrojů. Informaci přinesly dnešní Hospodářské noviny (HN).

"Kupujeme 51procentní podíl ve společnosti Dolnolabské elektrárny, která připravuje výstavbu pětimegawattové elektrárny na Labi. Mají už k tomu všechna potřebná povolení, my máme zajištěné financování," řekl HN spolumajitel Energo-Pro Jiří Krušina. Nový zdroj elektřiny podle něj celkově přijde na téměř miliardu korun. Transakci potvrdí dnešní valná hromada Dolnolabských elektráren.

Podle Krušiny jde firma do litoměřického projektu s tím, že ho bude dlouho splácet. Zároveň uvedl, že získat finance na projekt bylo velmi těžké. Nová elektrárna by měla ročně dodat do sítě asi 30 gigawatthodin elektřiny, což odpovídá spotřebě asi 12.000 domácností.

Energo-Pro drží na českém trhu 15procentní podíl, více elektřiny vyrábějí pouze státem ovládané společnosti ČEZ a Povodí Ohře. Mnohem větší sílu má firma v zahraničí, miliardy korun už investovala v Gruzii a Bulharsku.

Vlastníky Energo-Pro, založené v roce 1994, jsou ze 75 procent Jaromír Tesař a Jiří Krušina. Skupina zaměstnává kolem 6000 lidí, většinu v Gruzii. Celá firma vlastní 30 vodních elektráren, kromě Gruzie také v Česku a Bulharsku.

Vodní energetika má podle údajů Energetického regulačního úřadu (ERÚ) téměř čtyřprocentní podíl na celkové tuzemské výrobě elektřiny. Za letošní pololetí se na všech vodních elektrárnách v ČR vyrobilo téměř 1473 GWh elektřiny, napsaly dnešní HN.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů