Pátek, 19. dubna 2024

Lotus představuje nový ekologický motor

Lotus představuje nový ekologický motor

Lotus uvádí nový kompaktní tříválec prodlužující dojezd elektromobilů.
Nový malý motor z vývoje společnosti Lotus je určen moderním hybridům a elektromobilům, k jejichž pohonu slouží především elektřina. Nový motor má sloužit jako pomocný generátor a "nabíječka", pokud kapacita baterií klesne pod stanovenou mez.

Nový motor je tříválec, má objem 1,2 l, výkon 48 koní při 3500 ot./min., točivý moment 107 Nm v 2500 ot./min. a umí běžet na benzín, ethanol nebo methanol.

Motor byl zkonstruován od počátku nově a počítalo se s ním čistě pro tento účel. Jednotka je celohliníková a velmi lehká - celý motor má hmotnost jen 56 kg.

Motor je napojen přímo na elektromotor a tak může elektřinu vyrábět a přímo dodávat k pohonu a zároveň se ze zbytkové energie mohou dobíjet akumulátory.

V současnosti s Lotusem spolupracuje Jaguar, který připravuje tento motor pro limuzínu Jaguar XJ. Spolu s elektrickým pohonem by se měla dostat s emisemi pod 120 g/km CO2.

Podle Lotusu a dalších odborníků by se podobný motor nebo příbuzná konstrukce mohla dostat do sériových aut přibližně do pěti let. Další podrobnosti o připravovaném testovacím exempláři Jaguaru a budoucnosti tohoto motoru ve vozech Lotus se dozvíme na autosalonu ve Frankfurtu.


autoweb.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů