Pátek, 29. března 2024

Nové muzeum připomene zaniklé vodní mlýny

Nové muzeum připomene zaniklé vodní mlýny

Ostrava - Tradici vodních mlýnů, kterých byly kdysi jen v našem regionu desítky, chce lidem připomenout majitel Galerie Mlejn v Ostravě-Přívoze Eduard Riedl.

Už počátkem listopadu chce otevřít Muzeum vodních mlýnů - v budově své galerie, kde býval parní mlýn na kroupy a krupici. Dnes už ale po technickém zařízení z roku 1886 nezůstalo ani památky.

"Jen v Moravské Ostravě a Přívoze fungovalo v roce 1900 osm vodních mlýnů. Po dvou měly i Kunčice a Svinov, po jednom Hrabová a Bartovice. Postupně je mapujeme, ale zařízení nezůstalo vůbec nikde. Všechny mlýny skončily po roce 1948," líčí Eduard Riedl.

Před letními prázdninami oslovil veřejnost s prosbou o pomoc při shánění technických součástí vodních mlýnů i fotografií a dokumentů, které by mohl využít při sestavování expozice. A pár lidí se ozvalo...

"Získal jsem třeba klíče od vodního mlýna v Šumvaldě u Uničova. Je tam technologie, kterou si mohu prohlédnout a nafotit," líčí Riedl.

Další lidé mu dokonce chtějí darovat zařízení vodního mlýna v Choryni na Zlínsku za symbolickou cenu. Riedl je rád, ale potíž má s přepravou. "Zařízení váží přes tunu, doprava by se prodražila. Zkusím sehnat grant nebo nějakého sponzora, případně se s dopravcem dohodnout na splátkách," uvažuje nahlas.

Zatím má jasno v tom, že na počátku bude expozice ukazovat vodní mlýny jen na panelech a kromě toho si návštěvníci budou moci vyzkoušet mletí obilovin na kamenech. Seznámí se i s různými druhy obilnin, jejichž klasy Riedl nasbíral v létě. "Až muzeum otevřeme, bude se o něm víc vědět, snadněji seženeme granty a třeba se ozvou další lidé ochotní věnovat nám nějaké exponáty," doufá Riedl.

Pomoci v jeho díle mu má svatý Mikuláš, který je mimo jiné i patronem mlynářů. Jeho obraz je základem vznikajícího muzea. "Visí v takové minikapličce. Posvětil ho přívozský páter Bogdan Stepieň," líčí Riedl.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů