Úterý, 19. března 2024

ZOO Ostrava vrátí do volné přírody supa hnědého

ZOO Ostrava vrátí do volné přírody supa hnědého

Ostravská zoologická zahrada dnes začne s přepravou vzácného mláděte supa hnědého do francouzských Alp. Slaví tím velký chovatelský úspěch - jde o první mládě supa hnědého odchované v ostravské ZOO. Mladý dravec před odjezdem podstoupil odběr krve na rozbor DNA a také dostal identifikační mikročip. 

V letošním roce se v evropských zoologických zahradách podařilo odchovat pouze dvě mláďata supa hnědého. To druhé bylo v německé ZOO Bochum.

"Jedná se ve volné přírodě o druh blízký ohrožení, takže opravdu i to, že se můžeme zapojit do takzvaného repatriačního projektu, je pro nás velkou ctí a jakousi odměnou za práci ostravských ošetřovatelů," řekla mluvčí ostravské zoologické zahrady Šárka Bartáková.

Sup hnědý obývá horská pásma až do výšky 4000 metrů nad mořem v oblasti Asie a v Evropě pouze v oblastech Pyrenejského poloostrova. Zalétá ale i do střední Evropy. V dospělosti má rozpětí křídel až 285 centimetrů a váží 12 kilogramů.

Obdobně jako nyní supa hnědého vrátila ZOO letos do volné přírody i orlosupa bradatého, který byl převezen do Národního parku Mercantour ve Francii.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů