Úterý, 16. dubna 2024

K FAUSTOVI ZA MAGIÍ PŘÍRODY

Faustův dům na Karlově náměstí je známý nejen díky legendě, ale i výstavám skalniček, které se v jeho zahradě konají třikrát do roka.
K FAUSTOVI ZA MAGIÍ PŘÍRODY

Na Podzimní výstavě ukáže zahrada svou ještě zelenou a kvetoucí podobu všem, kteří mají zálibu v pěstování rostlin, ale i těm co jen rádi na chvíli utečou z rušné ulice do klidu místa opředeného historií. Výstava je otevřena do 19.9.

Při přípravě letošní Podzimní výstavy se musel pořádající Klub skalničkářů pneumatiky.php%3Fdruh%3D1">Praha vypořádat s handicapem poloviční výstavní plochy, neboť v Arcibiskupské zahradě, kterou má spolu se zahradou vedle Faustova domu dlouhodobě v pronájmu, probíhá rekonstrukce obvodové barokní zdi.

Pro návštěvníky to představuje zkrácenou procházku, ale i tristní, leč poučný pohled na to, jak mohou vypadat dvě tváře zahrady. Stačí si stoupnout ke spojovacím vratům a podívat se na upravenou, kvetoucí část a na část, kde se během několika málo dní třicet pět let skalničkáři opečovávaná zahrada proměnila na hromady suti a zbývající ostrůvky zeleně mizí pod koly bagrů. A to vše, jak jinak v dnešním světě, pro peníze. Za zkázou zahrady prý stojí dotace, kterou majitel potřebuje proinvestovat, a tak za oběť vbrzku padnou i stromy a další rostliny podél zdi oddělující obě zahrady. Bude se stavět zeď nová, i když ta původní svému účelu slouží a její nezajímavou šeď překrývají vzrostlé loubince, břečťany a vistárie.

S otevřenýma očima

Pokud nepřijdete jen na procházku do kousku přírody uprostřed města, ale zajímají vás rostlinky o něco víc, měli byste výstavu projít pozorně, a rozhlížet se na všechny strany už od samého vstupu, kde je vystavena nejcennější část expozice se sbírkou kapradin, zapůjčenou RNDr. Pavlem Sekerkou z Botanické zahrady v Tróji. Ta navozuje lehce tajemnou lesní atmosféru s příznačným šerem a vlhkem.

Jen o pár metrů dál, za zelenou bránou z vistárie už cestička ústí na otevřené prosluněné prostranství, kde je po pravé straně instalována ukázka skalničkami osázených kamenných koryt, které sem byly přeneseny z vedlejší zničené zahrady. Na ně navazuje expozice bonsají, v čele se vzácnějším druhem jírovce.

Levá strana patří skalce se stupňovitými ochozy, po nichž můžete putovat od stromku ke keříku a od keříku k trvalce atd. Protože na sklonku léta už mnoho skalniček nekvete, použil pro rozjasnění všudypřítomné zeleně aranžér výstavy Milan Antropius výrazně kvetoucí letničky a trvalky jako jsou astry, pelargónie, libory, dahlie atd. Jim sekundují ještě voňavé mateřídoušky, tymiány a další aromatické bylinky. Barevně je doplňují tradiční podzimní rostliny - vřesy. Většina těchto "doplňkových" rostlin je vystavena v mobilních dřevěných lískách či květináčích obalených jutou, což aranžmá přidává na atraktivnosti a nabízí návštěvníkům inspiraci pro zahradu, terasy i balkóny.

Vystoupáte-li až na horní ochoz, objevíte tu několik různých odrůd poměrně choulostivého hebe. O kousek níž si můžete prohlédnout sbírku buxusů, lišících se velikostí i zbarvením listů.

Mikroklima zahrady a vysoce propustná zem se zasloužily o to, že jsou zde trvale vysázeny rostliny, které u nás v běžných podmínkách nedokáží přezimovat venku jako např. araukárie či rozmarýn.

Zelené potěšení

Na konci zahrady čeká na všechny zahradničení milovné návštěvníky samoobsluha s výpěstky členů klubu. Pokud přijdete v prvních dnech výstavy, máte opravdu z čeho vybírat. S každým dalším dnem se sortiment nabízených rostlin rychle tenčí.

Pár informací závěrem

Podzimní výstava Klubu skalničkářů Praha se koná na Karlově nám. č.p. 502, Praha l a potrvá do 19.9. Otevřena je denně od 9 do 18 hod. Jako kompenzace za menší objem výstavy je sníženo vstupné, základní je 30 Kč, děti, studenti a důchodci zaplatí 20 Kč.










Zuzana Ottová
Foto: Zuzana Ottová
http://www.pragueout.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů