Čtvrtek, 25. dubna 2024

Šetrná turistika tématem královéhradecké konference

Šetrná turistika tématem královéhradecké konference

Na Univerzitě Hradec Králové se koncem minulého týdne konala konference a workshop s mezinárodní účastí "Dobrá praxe v udržitelnosti cestovního ruchu". Především masová turistika může mít na životní prostředí velmi negativní dopady. Řada příkladů dobré praxe z České republiky i ze zahraničí ale ukazuje, že cestovní ruch může mít také podobu k přírodě velmi šetrnou.

Na konferenci vystoupil také ředitel odboru péče o národní parky Ministerstva životního prostředí Vladimír Dolejský. Informoval účastníky o připravované strategii rozvoje národních parků v České republice. "Rekreace a turistika patří nepochybně mezi podstatné funkce, které chráněná území, včetně národních parků, mají," říká Vladimír Dolejský. "Naše národní parky rozhodně nemají problém s návštěvností, v některých konkrétních lokalitách spíše naopak. Proto je velmi důležité jednak nabídnout turistům zajímavé atraktivní aktivity například i v okrajových částech parků, ale také zohlednit jejich hlavní roli - kterou je ochrana unikátní přírody - při plánování turistické infrastruktury," zdůraznil ředitel Dolejský.

Turistické a rekreační využívání většiny národních parků má u nás velmi dlouhou tradici. Organizovaná turistika v českých zemích dokonce fakticky začala na území dnešního Krkonošského národního parku. Příjmy z turistického ruchu jsou zároveň velmi významnou součástí ekonomiky obcí na území a v okolí národních parků.

"Cestovní ruch a rekreační aktivity musí být v národních parcích regulovány tak, aby nepřekračovaly únosnost jejich území a nevedly k nevratnému poškozování přírody, kterou národní parky chrání," říká ředitel Dolejský.

Správy národních parků nejsou a nemohou být podle Vladimíra Dolejského čímsi na způsob turistických či cestovních kanceláří. "Nicméně spolupráce správ a turistických organizací a institucí, promyšlené usměrňování turistických a rekreačních aktivit k minimalizaci negativních dopadů na přírodu a podpora tzv. měkkých forem turismu jsou nezbytné," uzavírá Dolejský.

Na konferenci vystoupila se svým příspěvkem o udržitelných formách cestovního ruchu coby inovativní a zodpovědná cestě ke zvyšování konkurenceschopnosti také Martina Pásková z odboru politiky životního prostředí MŽP. Připomněla některé aktivity resortu, jako je například vznikající síť národních geoparků, příprava sítě návštěvnických center v národních parcích nebo systém značení poskytovatelů ekologicky šetrných služeb (například ubytování).

Lenka Šoltysová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) podrobně popsala přípravu vzniku výše "Domů přírody" - moderních návštěvnických středisek chráněných krajinných oblastí, kterých je v ČR čtyřiadvacet. "Dlouhodobě na území CHKO u nás chybí návštěvnická střediska, která by návštěvníky vítala a informovala o tom, co je na území CHKO cenné a co chráněná oblast vlastně chrání," říká Lenka Šoltysová. Program "Dům přírody" připravila AOPK v roce 2008.

Konference se konala pod záštitou děkana Fakulty informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové Václava Janečka a ministra životního prostředí Ladislava Mika.

Přeji příjemný den

Jakub Kašpar
Ředitel odboru vnějších vztahů a tiskový mluvčí
Ministerstvo životního prostředí

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů