Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

VRCHLABÍ – Světla v objektech Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) svítí v ekologickém programu GreenLight.
Ochranáři kompletně vyměnili klasické žárovky za úspornou technologii osvětlení interiérů.

Šrotující planeta. Prodej aut ve Velké Británii se v srpnu zvýšil o šest procent na 67 tisíc vozů. Odborníci růst připisují vlivu šrotovného. To si chválí i v USA, kde se v srpnu poprvé od roku 2007 zvýšil prodej aut, meziročně bezmála o pět procent. Smůlu naopak mají Němci, prostředky na ekologické prémie již vyčerpali a s vyčleněním dalších peněz vláda nepočítá.

Devatenáct let se s manželem Valentinem věnovali telekomunikační firmě GiTy. Letos v červenci ji prodali společnosti JVS Group. Odstřihli se od ní, už ani nechtějí sledovat, jak se jí dál daří.
"GiTy už není náš příběh," říká rezolutně žena, která v Monaku před deseti lety získala jako jediná Češka titul Vedoucí podnikatelka světa.
Teď spolu s manželem buduje novou společnost Flexibuild, která vyrábí a staví domy z kartonů od mléka a džusů. "Ročně chceme postavit stovky domů, využijeme tisíce tun odpadu," tvrdí Olga Girstlová.

V centru pozornosti se letos na MSV v  Brně ocitne železniční doprava. Návštěvníci se mohou těšit na exponáty kolejové techniky a pro odborníky se chystá 1. ročník Mezinárodní železniční konference, kterou pořádá Asociace podniků českého železničního průmyslu ACRI ve spolupráci se společností České dráhy, SŽDC, Ministerstvem dopravy ČR a dalšími subjekty. Podtitul setkání zní "Železniční doprava - ekologicky, ekonomicky a efektivně smysluplná alternativa k dopravě silniční". Konference proběhne v úterý 15. září v Kongresovém centru - sále A, na závěr je plánováno přijetí společného memoranda a vyhlášení tradiční výroční ceny ACRI.

Francie bude od roku 2010 vymáhat novou ekologickou daň za používání energií, které zatěžují životní prostředí, tedy hlavně z ropy, plynu a uhlí. Daň bude činit 17 eur za tunu kysličníku uhličitého (CO2) vypouštěného do ovzduší domácnostmi i podniky. Pokrýt by měla 70 procent emisí tohoto plynu ve Francii a do státní kasy má ročně přinášet 4,3 miliardy eur (110 miliard korun).
Francouzské domácnosti si tak v průměru připlatí asi 85 eur ročně. Vláda pro ně přichystala kompenzace v podobě snížení daně z příjmů. Firmám slíbil stát již kvůli krizi zrušení takzvané podnikatelské daně, v souvislosti s ekologickou daní pro ně ale žádné další úlevy nechystá.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů