Sobota, 20. dubna 2024

Obamův kabinet chce co nejdříve prosadit ekologickou reformu

Obamův kabinet chce co nejdříve prosadit ekologickou reformu

Vyslanec amerického prezidenta Baracka Obamy pro změny klimatu Todd Stern dnes uvedl, že mezinárodní vyjednávání o snížení emisí skleníkových plynů jsou složitá. Pokud se USA chtějí zapojit do boje proti globálnímu oteplování, musí podle něj Senát urychleně schválit zákon o emisích. Informovala o tom agentura Reuters.

"Řeknu vám to bez obalu. Vyjednávání OSN jsou složitá," řekl Stern. "Není moc času nazbyt a vyjednávání příliš často zkrachovala na rozdělení mezi rozvojovými a rozvinutými státy," dodal před komisí pro energetickou nezávislost a globální oteplování.

Kabinet prezidenta Obamy chce, aby Kongres do prosince schválil zákony, které výrazně omezí emise skleníkových plynů u amerických továren, rafinérií a dalších podniků. Důvodem je blížící se prosincová mezinárodní konference o klimatu v Kodani. Na té se má rozhodnout o smlouvě, která bude upravovat omezování skleníkových plynů poté, co v roce 2012 vyprší Kjótský protokol.

Americká Sněmovna schválila zákon o omezování emisí v červnu. Jeho osud v Senátu je ale nejistý. Ve středu několik demokratických senátorů poukázalo na to, že není jisté, zda bude zákon schválen již letos, kvůli neutuchající debatě o reformě zdravotnictví.

Stern dále mluvil o potřebě nezůstat pozadu za některými rozvojovými zeměmi, které v některých případech dělají razantnější kroky než USA, a poukázal také na ekonomickou stránku problému. V září se v Pittsburghu sejdou představitelé G20. Na programu by měla být také diskuse o finanční pomoci rozvojovým zemím při omezování emisí skleníkových plynů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů