Čtvrtek, 25. dubna 2024

Představitelé ODS na návštěvě v ArcelorMittal hovořili o ekologických investicích

Představitelé ODS na návštěvě v ArcelorMittal hovořili o ekologických investicích

OSTRAVA (MEDIAFAX) - O ekologických investicích a důchodových otázkách hovořili v pondělí místopředseda ODS Petr Nečas a lídr ODS v Moravskoslezském kraji pro volby do Poslanecké sněmovny Pavel Drobil s vedením společnosti ArcelorMittal Ostrava a odboráři firmy. Agentuře Mediafax to sdělil Pavel Drobil.

"Nemíním povolit v tlaku na firmy jako je ArcelorMittal, aby maximálně investovaly do technologií, které zlepší ekologii jejich provozu. Nehodlám opouštět tuto problematiku, kterou jsem otevřel před dvěma lety ještě jako náměstek hejtmana. Mohlo by se nám totiž brzy stát, že nebudeme schopni v kraji realizovat další investice, protože pro ně nedostaneme integrované povolení, neboť zátěž životního prostředí je zde už enormní. Zablokovat by se tak mohlo i otevření nových firem s produkcí s vysokou přidanou hodnotou," řekl Drobil.

Vedení společnosti ArcelorMittal podle Drobila uvedlo, že realizuje všech pět hlavních ekologických investic, které přislíbilo, byť se možná některé zbrzdí. "Nedomnívám se, že je důvod v době ekonomické krize, kdy některé provozy nejedou na plnou kapacitu, brzdit ekologické investice. Naopak je to doba, kdy by se měly realizovat, protože po nástupu konjunktury pro ně při plném provozu všech technologií nebude prostor," řekl Drobil a dodal, že finance jistě nemohou být důvodem zbrzdění ekologických investic, když společnost loňských 6 miliard zisku nerozdělila mezi akcionáře. ArcelorMittal už dříve prezentoval, že sníží emise na energetických kotlích, zmodernizuje a odsíří aglomeraci, zmodernizuje velkoprostorové koksovací baterie, sníží emise kysličníku siřičitého v provozu energetiky a zmodernizuje tandemové pece.

"Jsme rádi, že jsme se zástupci ODS našli společnou řeč. Shodli jsme se v tom, že role hutního průmyslu a naší společnosti v regionu je nezastupitelná, a to nejen proto, že jsme jedním z největších zaměstnavatelů," komentovala setkání mluvčí ArcelorMittal Věra Breiová s tím, že investice do nových technologií a ekologických projektů, které firma prezentovala, jsou součástí její snahy o trvalou udržitelnost výroby. "Je to naše priorita, kterou nezastavily ani dopady ekonomické krize. Ta nás pouze přiměla přehodnotit možnosti dalšího rozvoje společnosti," řekla Breiová.

Představitelé ODS představili vedení ArcelorMittal a odborům společnosti připojištění pracovníků rizikových provozů. "Nepovažujeme řešení navrhované sociálními demokraty za šťastné. Pokud by připojištění hradili zaměstnavatelé, opět by to jen zdražilo pracovní sílu a ve svém důsledku vedlo k vyšší nezaměstnanosti," uvedl Drobil s tím, že ODS prosazuje důchodové fondy, které by byly nákladovou položkou, a tudíž by nezvedaly cenu práce.

Ivana Gracková, grackova@mediafax.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů