Úterý, 23. dubna 2024

Ministerstvo potvrdilo rekordní pokutu za nelegální odpad

Ministerstvo potvrdilo rekordní pokutu za nelegální odpad

Na bezmála sedm miliónů korun přijde mariánskolázeňskou společnost Ister porušování zákona o odpadech. Loni dostala od České inspekce životního prostředí (ČIZP) pokutu 2,2 miliónu korun, v letošním roce ji úředníci vyměřili sankci dvojnásobnou.

“Firma se odvolala ale neuspěla. Ministerstvo životního prostředí naše rozhodnutí potvrdilo,“ řekl ve čtvrtek Právu vedoucí oddělení odpadového hospodářství plzeňského inspektorátu ČIŽP Tomáš Kameník. Jde o nejvyšší pokutu, kterou inspektoři na území západních Čech udělili.

Dotčená firma si s pokutami ale příliš hlavu neláme. Nezaplatila totiž ještě ani korunu. „Běží exekuční řízení ale není co zabavovat,“ řekl informovaný zdroj. Dostat se k zástupcům firmy je nemožné. Společnost má sídlo na Hlavní ulici v Mariánských Lázních.  Majitel objektu potvrdil, že firma zrušila kancelář a má tam jen poštovní schránku.

Společnost neoprávněně vyvezla tisíce tun odpadu

Firma Ister se provinila tím, že v průběhu dvou let navezla do bývalého lomu na cihlářskou hlínu v Chodové Plané tisíce tun stavebního odpadu, ačkoliv na to neměla oprávnění. Na černo si postavila i cestu k jedné z těžebních jam, kam suť ukládala. Úředníci z místní radnice nechali provizorní cestu zničit.

„Firma komunikaci  postavila ilegálně. Nelze ji ani dodatečně povolit, protože firma nemá v pořádku všechna potřebná povolení. Proto jsme zástupce firmy vyzvali, aby stavbu odstranili. Protože nařízení nerespektovali, výkon rozhodnutí jsme provedli sami,“ uvedla vedoucí stavebního úřadu v Plané Jana Ludvíková.

Firma Ister původně využívala příjezdovou komunikaci k těžebním jámám, která vedla na pozemcích společnosti Solitera. „Cestu jsme uzavřeli závorou, ale oni si udělali provizorní trasu přes sousední pozemky, kudy jezdili s nákladními automobily,“ uvedl před časem Karel Smrčka z firmy Solitera.

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů