Středa, 24. dubna 2024

V ČR by v budoucnu mohla vzniknout síť spaloven plastového odpadu

V ČR by v budoucnu mohla vzniknout síť spaloven plastového odpadu
V České republice by v budoucnu mohla vzniknout síť spaloven plastového odpadu. Podle studie přednesené v rámci letošního odpadového semináře v Luhačovicích jde o nejvhodnější energetické využití tohoto druhu odpadu. A to i s ohledem na vysoký obsah škodlivých látek, zejména chlóru, vznikajících při spalování plastů.

Odborníci ve své studii reagují na skutečnost, že spotřeba energie v Evropě dlouhodobě roste. Na základě směrnice Evropské unie se má omezovat ukládání spalitelných odpadů na skládky. Přitom se odhaduje, že v západní Evropě se stále skladuje až 60 procent domovního odpadu, ve střední a východní Evropě je to až 80 procent. V České republice je ročně k dispozice asi 200 000 tun nevyužitých plastových odpadů, které končí na skládkách. Přitom energetické využití těchto paliv je jeden ze způsobů jak odpady ukládaných na skládkách snížit.

Přístupem, který současně snižuje množství odpadů na skládkách i redukci spotřeby fosilních paliv, je energetické využití odpadu - takzvaná waste-to-energy technologie (WTE). K tomuto účelu by v budoucnu mohla v České republice vzniknout síť spaloven. Zahrnovat má stávající spalovny komunálního odpadu v Praze, Brně a Liberci, zařízení určené pro zplyňování uhlí ve Vřesové a malé energetické jednotky konstruované speciálně pro tyto účely.

Hlavní myšlenka WTE technologie je hromadné spalování kvůli jednoduchosti a relativně nízkým investičním nákladům. Nejběžnější spalování na roštu má roční instalovanou kapacitu asi 59 milionů tun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů