Pátek, 19. dubna 2024

Dvacetileté jubileum

Dvacetileté jubileum
Jubilejní dvacátý ročník největšího stavebního veletrhu v Praze FOR ARCH, který se koná ve dnech 22. - 26. září v Pražském veletržním areálu Letňany, bude ve znamení energeticky úsporného bydlení. Na každý veletržní den připravují jeho pořadatelé jedno stěžejní téma.

Doprovodný program zahrnuje odborné akce k vytápění a úsporám energií, dřevostavbám a nízkoenergetickému bydlení, revitalizaci panelových domů atd. Pořadatel veletrhu, společnost ABF, organizuje ve spolupráci s agenturou pro podporu podnikání a investic CzechInvest, CzechTrade a zahraničními obchodními komorami partnerských zemí návštěvu zahraničních odborníků. V letošním roce se zaměřuje také více na nábor nových firem v zahraničí. Souběžně s veletrhem FOR ARCH se bude konat veletrh elektrotechniky, osvětlovací techniky a zabezpečovacích systémů FOR ELEKTRO, veletrh investičních příležitostí a realit FOR INVEST a výstava progresivního stavění ze dřeva FOR WOOD. I v letošním roce se tedy mohou návštěvníci veletrhu těšit na nejucelenější přehlídku všeho, co souvisí se stavebnictvím - od prezentace špičkových technologií, přes stavební materiály a stroje, až po vybavení interiérů.

Navíc Státní fond životního prostředí bude ve své expozici provozovat poradenské centrum. Návštěvníkům zde budou poskytnuty důležité informace o dotaci Zelená úsporám. Jeden z nejvýznamnějších vystavovatelů, společnost Wienerberger, představí nový trend v cihlách Porotherm Eko, které jsou určeny pro energeticky úsporné domy s vysokými nároky na tepelný odpor zdiva. Ve vybraných halách se předpokládá vystavění pódií, na kterých by probíhaly praktické ukázky. V plánu jsou například v hale 6 pokládky podlahové krytiny (dřevo, laminát) s podporou Cechu podlahářů a v hale 1 zase pokládky střešní krytiny (betonové, pálené, plechové, šindele).

FOR ARCH doprovodí 3. ročník architektonické soutěže Architect Award ABF. Soutěž si klade ambiciózní cíl - pomoci najít studentům a mladým architektům do 33 let místo na současné architektonické scéně. Chce prezentovat odborný pohled na soudobou architekturu a její trendy široké veřejnosti, iniciovat diskusi o architektuře, respektive do dialogu o architektuře vtáhnout více veřejnost.

Tuto veřejnou diskusi by měla ještě více rozvířit soutěž, která bude probíhat souběžně s Architect Award ABF, nazvaná Skvrna roku. Zapojit se do ní může každý, kdo zašle sekvenci snímků či video objektu, který je z architektonického a estetického hlediska podle jeho názoru skvrnou na obci či městě, kde bydlí. Soutěž, která probíhá od 29. června na stránkách www.denik.cz, je průběžně vyhodnocována jak veřejností, tak odbornou porotou. Vybrané objekty, které budou aspirovat na nepříliš lichotivé ocenění Skvrna roku, budou souběžně se soutěží Architect Award ABF prezentovány a ohodnoceny právě na veletrhu FOR ARCH 2009. Nepůjde pouze o vybrání nejlepšího projektu v rámci soutěže Architect Award ABF a volbu Skvrny roku, součástí by se měl stát i veřejný a odborný pohled na tyto projekty, respektive objekty. Soutěže by měly představit zákonitosti architektury, poskytnout lidem informace, jak architekturu vnímat.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů