Pátek, 26. dubna 2024

Přírodní zahrady mají podpořit turismus

Přírodní zahrady mají podpořit turismus

Vytvoření sítě ukázkových zahrad a rozšíření myšlenky přírodních zahrad mezi veřejnost v jižních Čechách, na jižní Moravě a Vysočině má za cíl česko-rakouský projekt "Přírodní zahrady bez hranic", který byl před několika dny zahájen v dolnorakouském Tullnu a potrvá do srpna 2012.

V projektu jsou zapojeny organizace "die umweltberatung" (poradenská kancelář pro životní prostředí, která realizuje Aktion "Natur im Garten" /Akci "Příroda v zahradě"/ v Rakousku) jako hlavní partner na rakouské straně a české organizace Občanské sdružení Přírodní zahrada Jindřichův Hradec, ZO ČSOP Veronica Brno a o.p.s. Chaloupky Kněžice z Vysočiny. Rozpočet projektu je 709 000 EUR a je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj a Zemí Dolní Rakousko.

"Cílem projektu je udržet neporušené životní prostředí, a to podporou přírodě blízkých zahrad a přírodě blízké péče o rostliny. V českých regionech, které jsou do projektu zapojeny, bude vytvořením sítě ukázkových přírodních zahrad podpořen regionální a trvale udržitelný zahradní turismus, se kterým mají v Rakousku již desetileté zkušenosti," říká Martina Petrová z Občanského sdružení Přírodní zahrada, hlavní koordinátor projektu na české straně.

Přírodní zahrady se v Dolních Rakousích staly pevnou součástí cestovního ruchu a jsou oblíbenými výletními cíly. Živým důkazem toho, že přírodě blízké zahradničení v praxi velmi dobře funguje, je 125 ukázkových dolnorakouských zahrad.

Na české straně má být kromě jiného výsledkem projektu vznik tří vzorových zahrad Zámecký park Maříž (plánovací akce vč. zapojení veřejnosti), Bylinková obec Mutišov u Slavonic (včetně realizace) a Veřejný park České Budějovice (plánovací akce vč. zapojení veřejnosti).

"Realizační akce na Zámeckém parku v Maříži a na veřejné zeleni v Českých Budějovicích k úpravě na přírodní parky by byly jistě velmi nákladné, v rámci projektu vzniknou plány a doporučení odborných poradců z obou stran hranice, ale případná realizace bude již na majiteli. Pouze Bylinková obec Maříž je rozsahem přijatelná a do rozpočtu projektu jsme tedy zahrnuli i její fyzickou realizaci," vysvětluje Martina Petrová.

Jako podpora těmto aktivitám bude fungovat zahradní poradenství na více poradenských místech, také v Českých Budějovicích a Jindřichově Hradci. Předpokládá se rovněž udělení minimálně 60 plaket přírodních zahrad, z toho by se aspoň 30 mělo zapojit do sítě ukázkových přírodních zahrad, přístupných veřejnosti, které budou zahrnuty do propagace zahradní turistiky.

"Pro nás je také zajímavé to, že projekt obsahuje modul pro školy, což znamená rozšíření myšlenky přírodních zahrad ve školách. Počítá se sice s odbornými akcemi pro učitele základních a mateřských škol, ale myslím si, že z tohoto projektu mohou inspiraci získat i některé odborné střední školy, které Jihočeský kraj zřizuje," říká Jana Krejsová, krajská radní pro školství, mládež a tělovýchovu. Na mysli přitom má především zemědělské školy v Českých Budějovicích, Táboře a Písku či Střední odbornou školu pro ochranu a tvorbu životního prostředí ve Veselí nad Lužnicí.

Za pravdu jí dává Radoslav Kacerovský, vedoucí botanické zahrady při VOŠ a SZeŠ Tábor, který stejně jako radní Jana Krejsová absolvoval prohlídky v zahradách v Tullnu, Zahradnické školy v Langenlois a Kittenbergových prožitkových zahrad v Schilternu.

"Z cesty po zahradách jsem byl nadšen. Nachytal jsem spoustu inspirací i pro naší zahradu, i když ne všechny půjdou z prostorových důvodů realizovat. Ale určitě by stálo za to, aby se tam pedagogové a studenti zemědělských škol, ale nejen jich, podívali. Projekt je to určitě dobrý, je na začátku, uvidíme, jaký bude výsledek," uvedl Radoslav Kacerovský.

Autor / zdroj: Arnošt Máče
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů