Čtvrtek, 18. dubna 2024

Rodinné domy s inteligencí

Do Česka dorazil koncept inteligentních domů. V zahraničí je běžný už dvacet let.

Rodinné domy s inteligencí

Dům, který vás ráno probudí, zapne kávovar, po odchodu posledního člena rodiny z domu zapne alarm a před vaším návratem nastaví vytápění nebo klimatizaci. Kromě toho si sám spočítá náklady na běžný provoz a ví, jakým způsobem ušetřit za energie.
Vize ze stránek sci-fi románů? Nikoliv.
To jen "inteligentní domy", které se před dvaceti lety staly módou ve Spojených státech, dorazily také do Česka.

Stavebníkem z nutnosti
Vlastník parcely v Chotusicích na okraji Prahy Jan Průcha si chtěl takové obydlí původně postavit jen pro vlastní potřebu. Přestože se ale inteligentní domy v Česku začaly objevovat už před deseti lety, nenarazil na žádnou firmu, která by mu nabídla ucelený systém nejmodernějších technologií "vše v jednom".
Z nedostatku jiných možností tedy založil firmu vlastní, Insight Home. "Zastřešuje společnosti, jako je Microsoft, AMX, AV Media či BaSys. Společně jsme vyvinuli řešení inHome, které integruje pět základních pilířů - pohodlí, zábavu, bezpečí, úspory a šetrnost k životnímu prostředí," popisuje.
V Chotusicích, kde měl původně stát jen Průchův rodinný dům, stojí nyní celkem tři velmi "chytré" domy.
Slouží k prezentaci nového konceptu inteligentního bydlení.
Na první pohled se od jiných domů nijak neliší. To podstatné se ovšem skrývá uvnitř. Všechny spotřebiče i další zařízení jsou napojeny na centrální řídicí systém, který sám ovládá jejich chod.
Praktický příklad? Stačí vejít do některé z místností domu, a ta se začne přizpůsobovat vám "na míru" - je-li v ní příliš světla, zatáhnou se rolety, případně vám systém přitopí či spustí klimatizaci.

Na dálkové ovládání
Dům může jeho majitel ovládat také z dálky. Kupříkladu prostřednictvím mobilního telefonu můžete zapnout pračku nebo si předehřát místnost, ve které budete po týdenní dovolené na horách spát. Rodiče zase ocení, že kdykoli během dne zjistí, co právě dělají jejich děti.
Pohodlí ale není jediným důležitým benefitem, který tento typ bydlení poskytuje. Návštěvníci Průchova předváděcího centra oceňují i další z pěti jím stanovených pilířů.
Kupříkladu pod pojmem "zábava" si lze představit možnost poslouchat oblíbené hudební skladby prakticky ve kterékoliv místnosti, a to včetně koupelny. Stačí dotykově ovládat automatického dýdžeje, který dokáže pro člena "chytré" domácnosti vhodné skladby vybírat i sám.
Žádaná je podle slov Miroslava Valeše z poradenské společnosti IQdum.cz i instalace interkomu. "Interkom se používá pro komunikaci mezi místnostmi domu nebo mezi jednotlivými hudebními servery s možností výběru skladby, kterou lze zvolit na dotykovém displeji ve zdi nebo na přenosném ovladači," uvádí Valeš.
Firma, které šéfuje, na českém trhu již několik let nabízí technologie, které se právě při stavbě inteligentních domů využívají.

Drahá legrace?
Bezpečí snad ani nelze přecenit. Chotusické domy proto mají na střeše meteostanici, která nejen sleduje venkovní teplotu a jí přizpůsobuje vytápění, ale také monitoruje pohyb na pozemku. V případě, že na něj vstoupí někdo cizí, spustí alarm. Další funkce umožňuje rodičům zjistit, třeba že si jejich děti hrají příliš blízko napuštěného bazénu.
Potenciální zájemci o tento druh bydlení ovšem musejí počítat s tím, že náklady na pořízení bývají o 20 až 30 procent vyšší než u běžných domů.
Peníze se zájemcům minimálně zčásti vrátí díky úspoře energií. Možnost zapnout topení až těsně před návratem domů nebo sofistikovaný systém, který využívá rekuperace tepla, ušetří značnou část nákladů. Její konkrétní výši ale není snadné vyčíslit.
"Úspora se odvíjí od velikosti nemovitosti, její technologické konstrukce, možností alternativních tepelných zdrojů, životnosti jednotlivých komponent a podobně," říká Průcha.
V některých případech ale může být až stoprocentní. Důkazem je "chytrý dům," který představila společnost Microsoft na předměstí Las Vegas.
Obydlí plné nejmodernějších technologií včetně deseti velkoplošných HDTV televizorů nebo špičkového zvukového systému má nulový měsíční účet za elektřinu. Střechy totiž pokrývají solární panely a další energii dům získává z tepelných čerpadel.

Příliš technologické
Řada lidí má ale podle odborníků z takto "přetechnizovaných" domů obavy. Domnívají se, že jejich ovládání by nezvládli nebo by je museli neustále opravovat.
"Fungování inteligentního domu se musí osahat. Obecně zatím panuje nedůvěra, že je to složité, poruchové, nesnadné na ovládání, příliš technické," popisuje Průcha. V drtivé většině případů však prý tyto mýty padnou ve chvíli, kdy si návštěvníci ovládání domu vyzkoušejí na vlastní kůži.
Rovněž uvádí na pravou míru mýtus, podle něhož si takovýto typ nejmodernějšího obydlí musíte speciálně postavit. Inteligentní dům totiž může vzniknout z jakékoli stavby.
"Jen to obvykle vyžaduje buď rekonstrukci kvůli položení potřebné kabeláže, nebo nutnost použití bezdrátových systémů, které však v porovnání s kabely bývají méně spolehlivé a bezpečné," říká za IQdum.cz Miroslav Valeš.
Navíc lze "inteligentně" obývat i prostý byt. I když je jich v Česku i ve světě mnohem méně než domů.

Nové problémy?
I přes všechna pozitiva mohou mít moderní technologie i své stinné stránky.
"Některé z otázek souvisejí například s mezilidskými vztahy uvnitř rodiny - každému vyhovuje jiné nastavení technologií, a to může vyvolávat spory," upozorňuje sociolog Martin Lux ze Sociologického ústavu Akademie věd.
"Paradoxně tento typ bydlení může přinést do rodiny i neočekávaný stres, jelikož každá technologie jednou za čas přestane fungovat," dodává.

AUTOR: Pavla Kreuzigerová

Domy jako z Disneylandu
Za první veřejné představení konceptu inteligentního domu je považován "Monsato House Of The Future", instalovaný v Disneylandu v letech 1957-1967. Měl centrální elektronické ovládání topení, dálkové ovládání světel, rádia a velkou televizi zavěšenou na zdi.
Další veřejnosti přístupnou ukázkou byly domy Xanadu, postavené ve třech částech Spojených států v 80. letech minulého století podle projektů z roku 1979.
V Čechách se inteligentní domy začaly postupně rozšiřovat až v posledních deseti letech.Zdroj: IQdum.cz

Pět základních pilířů "inteligentního" bydlení
Pohodlí
Zábava
Bezpečí
Úspory
Šetrnost k životnímu prostředí

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů