Pátek, 19. dubna 2024

Jičín nechce biospalovnu, obává se zápachu

Jičín nechce biospalovnu, obává se zápachu

Jičín - Spor mezi radnicí v Jičíně a Českým svazem ochránců přírody Křižánky rozpoutala plánovaná stavba stanice na likvidaci bioodpadů, kterou by ochranáři rádi vybudovali na okraji města. Radní tvrdí, že fermentační stanice promění tuto část v páchnoucí oblast. Investor ale slibuje, že bude zcela bez zápachu a zve nevěřící na výlet k podobným objektům. Většina obyvatel Jičína je však k projektu nedůvěřivá a toto zařízení na místě bývalé mlékárny nadále odmítá. 

Radnice investorovi vzkázala, že si z Jičína nenechá dělat skládku bioodpadu z celého okresu. "My zpochybňujeme především vybranou lokalitu. Je to kousek od centra a každá biospalovna smrdí. Mně tato myšlenka přímo děsí," říká otevřeně starosta Jičína Martin Puš.  

Ochranáři, kteří bioplynovou stanici chtějí postavit v areálu bývalé mlékárny, odmítavý postoj radních vůbec nechápou. "Biologicky rozložitelný odpad díky spalovně zmizí ze skládek, kde nekontrolovaně hnije, a vyrobí se z něj energie a přírodní hnojivo," argumentuje Petr Novotný z Českého svazu ochránců přírody Křižánky. 

Investor říká, že do Jičína přiveze ty nejmodernější technologie, které se dobře osvědčily například v Rakousku. "Mohu zaručit, že nebude nic cítit. Já žiji v Jičíně třicet let a také nechci, aby bylo ve městě něco cítit," slibuje Vojtěch Drahoňovský z ČSOP Křižánky. „Žádná technologie není stoprocentní,“ stojí si na svém starosta Puš.

Ochranáři radním i obyvatelům nabízejí zájezd k už fungujícím bioplynovým stanicím. Na konci října chtějí do Rakouska vypravit autobus. "Já si tam spalovnu prohlédnu a udělám si svůj úsudek," říká jeden z místních obyvatel. Jiný však tvrdí, že se obává především velkého zápachu. Jeho kolega však podobné zařízení již viděl a podle jeho slov nebylo vůbec cítit. "My se této exkurze nezúčastníme, pojedeme se podívat individuálně, ale to nic nemění na našem názoru na biospalovnu," uzavírá starosta Puš.    

Fermentační stanice by podle záměru investora měla začít fungovat za dva roky.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů