Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská komise slavnostně předá ocenění za propagaci ekoznačky EU, jež označuje výrobky a služby šetrné k životnímu prostředí. Toto ocenění se uděluje podnikům, které zorganizovaly pro širokou veřejnost mimořádně úspěšné informační akce o ekoznačce EU. Značka již byla přiznána téměř 20 000 produktům a turistickým ubytovacím službám v Evropské unii a získává na oblíbenosti. Logo s květinou je zárukou toho, že zvolený produkt nebo služba je šetrná k životnímu prostředí. Organizace, jejichž výrobky a služby ekoznačku EU nesou, tím dokazují svůj zodpovědný přístup k životnímu prostředí. Ekoznačka EU – jediná celoevropská ekologická značka – je dobrovolný projekt zahájený v roce 1992 s cílem podpořit výrobu a spotřebu ekologických produktů a služeb v celé Evropské unii. Tyto produkty a služby lze najít ve všech členských státech EU stejně jako v mnoha dalších zemích po celém světě včetně Indie, Nového Zélandu, Kanady a Číny.

Výrobci chemikálií, železa a oceli, cementu a vápna budou mít pravděpodobně možnost získat zdarma povolení k znečišťování v rámci evropského systému obchodování s emisemi, pokud se schválí seznam národních vlád. Ovšem, vzniklo by tím riziko, že průmysl v Evropě bude patřit k méně regulovaným bez celkové ztráty snížení uhlíkových emisí. Seznam národních vlád se shoduje s výzvou Angely Merkelové a Nicolase Sarkozyho, kteří žádali daň na uhlík dovezený ze zemí, které nemají velké klimatické cíle. V loňském roce se evropští lídři dohodli na nových pravidlech pro klimatickou politiku po roce 2013, s cílem snížit průmyslové emise o 21% do roku 2020 oproti roku 2005. Rozhodli se však celkově 164 průmyslovým odvětvím povolit znečišťování v případě úniků uhlíkových emisí. Evropský parlament a Rada ministrů mají nyní tři měsíce na rozhodnutí. Úředníci věří, že ambiciózní pakt by pomohl snížit riziko úniku uhlíku.

Výkup a úprava železných i neželezných kovů vynesly včera v Karlových Varech na první místo chebskou společnost PH Kovo Recycling v soutěži Vodafone Firma roku.
Pro nejlepší firmu v kraji hovořila především čísla. Rating i ekonomické výsledky ukázaly, že i při zpracování druhotných surovin - v tomto případě železných i neželezných kovů - lze úspěšně vydělávat. Společnost PH Kovo Recycling se zabývá nejen sběrem, ale i následnou úpravou pro konečné odběratele. Pětadvacet zaměstnanců loni pomohlo firmě k tržbám skoro 200 milionů korun.

Ministri členských štátov únie si myslia, že výrobcovia stavebných materiálov a komponentov by sa mali riadiť prísnejšími ekologickými nariadeniami.
"Viaceré výrobky súvisiace s energetikou majú významný potenciál na zlepšovanie ich dizajnu tak, aby znížili svoje negatívne vplyvy na životné prostredie a dosiahli sa energetické úspory," píše sa v návrhu nových pravidiel, ktoré však ešte nie sú definitívne schválené.
Pravidlá o energetickej efektívnosti už v rámci celej únie platia napríklad pre výrobcov a predajcov chladničiek, umývačiek riadu alebo sušičov vlasov. Nové nariadenia by mali na jednej strane rozšíriť okruh týchto produktov o ekologické okná alebo vodovodné kohútiky a na strane druhej by mali zjednotiť rozdielne štandardy, ktoré platia v jednotlivých členských štátoch EÚ.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů