Pátek, 29. března 2024

Paul Krugman: Je velice snadné být zeleným

Paul Krugman: Je velice snadné být zeleným

Tak co, vychutnali jste si debatu o reformě zdravotnictví? Udělala na vás dojem zdvořilost diskuse a intelektuální poctivost odpůrců reformy? Pokud ano, pak se vám bude líbit i další velká debata: boj o klimatické změny.

Sněmovna reprezentantů již schválila poměrně silný Waxmanův a Markeyho návrh zákona o emisních povolenkách, který by v případě konečného uzákonění vedl k prudkému poklesu emisí skleníkových plynů. V otázce klimatických změn však stejně jako v otázce zdravotnictví bude největší překážkou Senát. A obvyklí podezřelí skutečně dělají, co mohou, aby zabránili jakékoliv akci.

Někteří z nich stále tvrdí, že žádné globální oteplování neexistuje nebo že důkazy přinejmenším nejsou přesvědčivé. Síla tohoto argumentu se však ztenčuje stejně rychle jako arktický ledový příkrov, který již zeslábl tak, že se loďařským společnostem otevírají nové trasy přes dříve nesplavná moře severně od Sibiře.

S popírači už ztrácejí trpělivost dokonce i firmy: minulý týden zrušila společnost Pacific Gas and Electric členství v americké obchodní komoře na protest proti jejím "nepoctivým snahám zlehčit nebo zkreslit realitu" klimatických změn.

Výdaje jako na poštovní známku

Hlavním argumentem proti akci na ochranu klimatu tedy pravděpodobně nebude tvrzení, že globální oteplování je mýtus. Bude to spíše argument, že jakýkoliv krok směrem k omezení globálního oteplování by zničil ekonomiku. Je tedy důležité pochopit, že tvrzení o nesmírných ekonomických škodách případné legislativy o klimatu jsou svým způsobem stejně falešná jako popírání klimatických změn.

Jak to víme? Tak za prvé důkazy naznačují, že dnes spoustu energie proplýtváme. To znamená, že spalujeme obrovské množství uhlí, ropy a plynu způsoby, které nezvyšují naši životní úroveň - tento fenomén je v odborné literatuře známý jako "mezera energetické účinnosti". Existence této mezery naznačuje, že politika podporující úspory energie by skutečně mohla do jisté míry zvýšit bohatství spotřebitelů.

Za druhé, nejlepší ekonomické rozbory naznačují, že i výrazná snížení emisí skleníkových plynů by zatížila průměrnou rodinu jen skromnými náklady. Kongresový rozpočtový úřad vydal počátkem září analýzu dopadů Waxmanova-Markeyho návrhu zákona, v níž dospěl k závěru, že v roce 2020 by schválení tohoto návrhu stálo průměrnou rodinu pouhých 160 dolarů ročně, což je 0,2 procenta rodinného příjmu. Zhruba se to rovná výdajům na jednu poštovní známku denně.

Kouzelníci s křiklavými studiemi

Odkud se tedy apokalyptická varování před nákladností politiky klimatických změn berou?

Opírají se snad odpůrci emisních povolenek o jiné studie, které dospívají k zásadně odlišným závěrům? Ne, v podstatě ne. Faktem je, že nadace Heritage Foundation vypracovala na jaře zprávu, podle níž by Waxmanův a Markeyho návrh zákona vedl k obrovským ztrátám pracovních míst, avšak celá tato studie se zdála být tak křiklavě absurdní, že jsem nezažil prakticky nikoho, kdo by z ní citoval.

Místo toho se kampaň proti záchraně planety opírá převážně o lži.

Tak například Glenn Beck - který se chystá utkat se s Rushem Limbaughem o pozici faktického vůdce Republikánské strany - informoval své publikum o studii, jež ukazuje, že případný Waxmanův a Markeyho zákon by stál průměrnou rodinu 1787 dolarů ročně. Netřeba dodávat, že žádná taková studie neexistuje.

Neměli bychom však být na pana Becka tak přísní. Podobně falešné výroky o nákladech Waxmanova a Markeyho zákona vypouští na veřejnost mnoho údajných expertů.

Před rokem by mě takové chování šokovalo. Jak jsme však již viděli v debatě o zdravotnictví, polarizace naší politické rozpravy přinutila lidi pokládající se za přívržence politického středu, aby se přiklonili na jednu stranu - a mnozí z nich zjevně dospěli k závěru, že zaujatá opozice vůči prezidentu Obamovi je důležitější než jakékoliv ohledy na intelektuální poctivost.

Tvrzení, že zákon o klimatu zabije ekonomiku, si zaslouží stejné opovržení jako tvrzení, že globální oteplování je podvod. Pravda o ekonomice klimatických změn je taková, že je relativně snadné být zelený.

AUTOR: Paul Krugman
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
Autor, nositel Nobelovy ceny za ekonomii,
je komentátorem deníku The New York Times

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů