Pátek, 19. dubna 2024

Oerlikon představí nový fotovoltaický článek

Oerlikon představí nový fotovoltaický článek

Na letošní evropské konferenci o fotovoltaické solární energii, která se koná v německém Hamburgu, představí společnost Oerlikon Systems nové solární fotovoltaické krystaly. SOLARIS je technologie nanášení jednovrstvého povlaku založená na podobném principu jako povlakování DVD a Blu-ray disků. Tento systém lze snadno přizpůsobit pro nanotechnologie a energetické aplikace, které jsou vysoce náročné na čistotu. Díky kombinaci nízké spotřeby, malé velikosti a rychlého uvedení do provozu je toto řešení ideální pro použití při výrobě fotovoltaických článků.

Výrobní náklady při výrobě solární energie nezávisí jenom na účinnosti fotovoltaických článků, ale také na produktivitě výrobních procesů, používaných pro výrobu solárních buněk. Systémová architektura platformy SOLARIS umožňuje klientům rychle nasadit čistší, levnější a spolehlivější výrobní procesy, které nabízí vyšší výkon než běžné platformy pro dávkové zpracování. V kombinaci s faktem, že toto řešení nabízí větší rychlost výroby (až 1200 článků za hodinu) a umožňuje pracovat s jedním substrátem, který lze aplikovat na celou řadu různých materiálů, lze dosáhnout podstatně vyšší kvality a účinnosti solárních článků a snížit tak celkové výrobní náklady.

Například krystalické solární články musí mít antireflexní vrstvu na čelní stěně a kontaktní (vodivou) vrstvu na zadní stěně. V současné době jsou zadní stěny solárních panelů povlakovány technologií PECVD a vlastní kontakty jsou natisknuty přímo na panel. Problém je, že technologie musí být udržována v dokonalé čistotě a je poměrně velká, což stojí další peníze navíc, které solární energii zdražují. Technologie SOLARIS využívá čistý polykrystalický diamant (PVD) a nevyžaduje používání skleníkových plynů a dalších zařízení.

Živá ukázka nového povlakovacího systému SOLARIS bude představena na stánku B6/26. Tento systém se těší stále rostoucí popularitě ve fotovoltaickém průmyslu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů