Sobota, 20. dubna 2024

Ústí nad Labem chce mít nová stanoviště pro nádoby na odpad

Ústí nad Labem chce mít nová stanoviště pro nádoby na odpad

Město Ústí nad Labem chce ještě letos zahájit obnovu a výstavbu 220 nových stanovišť pro nádoby na odpad. Rada města už schválila podání žádosti o dotaci z operačního programu Životní prostředí. Celkové náklady mají být přibližně 19,5 milionu korun, spoluúčast města má být necelé dva miliony korun. ČTK to řekla mluvčí města Ivana Solničková.

Už loni přijalo město vyhlášku o čistotě města, ve které je ustanoveno, že odpadové nádoby mají být umísťovány na pozemcích uživatelů odpadových nádob. "Město si uvědomuje, že ne všude je toto technicky možné. Proto také přistoupilo k záměru především pro obyvatele bytových domů, kde nejsou pozemky v jejich vlastnictví v okolí těchto objektů, nabídnout možnost vybudování stanovišť odpadových nádob na pozemcích města", řekla náměstkyně primátora Zuzana Kailová.

V předcházejících letech připravovaly výstavbu stanovišť odpadových nádob i všechny čtyři městské obvody. Nové stanoviště jsou například v obvodě Severní Terasa. Město loni využilo dotace ministerstva financí k výstavbě 67 stanovišť odpadových nádob.

Z letos plánovaných 220 stanovišť má být 80 stanovišť na tříděný odpad a 140 na směsný komunální odpad. Město chce pokračovat ve výstavbě nových stanovišť i v dalších letech. "V příštím roce bychom chtěli řešit především stanoviště, která nebylo možno umístit v místech navrhovaných městskými obvody z důvodu, že pod těmito místy jsou umístěny uzly inženýrských sítí a další, dosud nedořešená stanoviště. Cílem města je, abychom dostali odpadové nádoby z komunikací a chodníků, a aby nám případně nestály neuspořádaně v zelených pásech našich obytných souborů," dodala Kailová.


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů