Úterý, 23. dubna 2024

For Arch se letos věnoval ekologické výstavbě

For Arch se letos věnoval ekologické výstavbě

Největší stavební veletrh v Čechách For Arch 2009 byl plně zaměřen na výstavbu s ekologickým důrazem. Speciálních workshopů a seminářů se účastnil i Státní fond životního prostředí České republiky.

Jubilejní dvacátý ročník největšího stavebního veletrhu For Arch, který se konal v pražském veletržním areálu Letňany ve dnech 22. až 26. září, byl ve znamení energeticky úsporného bydlení. Témata, která na každý den připravili pořadatelé veletrhu, se nesla v duchu vytápění a úspory energií, dřevostavby a nízkoenergetické bydlení, revitalizace panelových domů nebo budoucnost dopravy v Praze.

Na veletrhu vystavoval i Státní fond životního prostředí České republiky, který ve své expozici provozoval poradenské centrum, kde jeho pracovníci návštěvníkům poskytovali důležité informace o dotacích programu Zelená úsporám. V rámci veletrhu ostatně bylo programu Zelená úsporám v hale jedna vyčleněno skoro 600 m2, na kterých vystavovaly společnosti zainteresované v tomto programu. Expozice Státního fondu životního prostředí ČR zaujímala plochu 100 m2. Státní fond využíval pro svůj program i přednáškový sál s kapacitou 70 posluchačů.

V rámci semináře Revitalizace a úspory energií v bytových domech shrnuli pracovníci odboru implementace programu GIS Státního fondu životního prostředí ČR tyři měsíce fungování programu Zelená úsporám. Vysvětlila úpravu podmínek programu tak, aby byl dostupný více žadatelům. Po tom ostatně volaly i firmy, které se veletrhu zúčastnily. "Lidé se na dotace ptají, ale bude ještě chvíli trvat, než se to přemění v reálnou poptávku," uvedl například také Andreas Lutscher z německé společnosti Linzmeier Baulemente, která vyrábí izolační materiály. "Program Zelená úsporám se stále rozvíjí a upravuje, a musím říci, že počet žadatelů se zejména v těchto dnech, kdy byly zmírněny podmínky na získání dotací, stále zvyšuje," uvedla vedoucí komunikace SFŽP ČR Lenka Brandtová.

Státní Fond životního prostředí České republiky byl aktivní i v dalších tématech veletrhu. Působil jako partner workshopu Centra pasivního domu: Pasivní domy - bydlení snů.

Veletrh For Arch akcentoval na letošním ročníku i samotnou architekturu. Zájem veřejnosti o ni oživila i architektonická soutěž pro mladé a začínající architekty Architect Award ABF 2009. Cílem této soutěže je pomoci najít studentům a mladým architektům do 33 let místo na současné architektonické scéně, přiblížit široké veřejnosti soudobou architekturu a přilákat mladou generaci ke studiu architektury. For Arch se stal také partnerem 16. ročníku soutěžní přehlídky Grand Prix architektů, národní cena za architekturu.

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů