Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Pražské hotely sítě Hilton zorganizovaly 3. září Zelený den, který sestával z řady aktivit, jejichž cílem bylo demonstrovat pozitivní přístup k ochra-ně životního prostředí, podpořit ekologický korporátní program společnosti "We care" a pomoci potřebným. Zúčastnilo se jej přes 60 zaměstnanců z obou pražských hotelů. Ti se ten den do práce dopravili na kole, pěšky či hromadnou dopravou, a to v zeleném oděvu. Celý den probíhal úklid okolí hotelu včetně vltavského nábřeží a také vyklízení hotelových skladů. Pro hosty i zaměstnance se servírovalo "zelené menu". Vyřazený inventář byl rozprodán zaměstnancům, kteří si celkem zakoupili 200 lamp, 450 přikrývek, 500 rádií, přes 900 polštářů a více než tisíc potahů na matrace. Výtěžek z prodeje ve výši 70 tisíc korun spolu s nerozprodanými položkami byl věnován místním charitativním organizacím.

STÁTNÍ fond životního prostředí (SFŽP) ke konci září registruje 728 žádostí o dotace z programu Zelená úsporám. Program nabízí dotace až do výše 220 tisíc korun na zateplení domů. Nízký zájem o program, na který je vyčleněno celkem 25 miliard korun, vedl SFŽP ke zmírnění podmínek, dotaci je nyní možné získat i na samostatnou výměnu oken.

Energetická společnost ČEZ může postavit novou paroplynovou elektrárnu v Počeradech na Lounsku za 20 miliard korun. Ministerstvo životního prostředí rozhodlo, že elektrárna nepoškodí životní prostředí. ČEZ tedy může zahájit kroky k vydání stavebního povolení, uvedl to server Aktuálně.cz. Ministerstvo se stavbou elektrárny souhlasí i přesto, že se proti její výstavbě vyslovilo vedení Ústeckého kraje i některé ekologické organizace.

Indonéská vláda připravuje projekt, který by měl vést ke snížení emisí skleníkových plynů v této zemi do roku 2020 o 26 procent oproti předpokládanému stavu při zachování současného vývoje. Rozhodnutí Indonésie, která je třetím největším znečišťovatelem na světě, přivítali v thajském Bangkoku účastníci čtvrtého kola rozhovorů OSN o změnách klimatu. Jednání, které potrvá 12 dní, má připravit klíčovou prosincovou kodaňskou konferenci.

Ekologické úkoly pro Fischerovu vládu:

Obří ekologická zakázka
Tendr za více než sto miliard korun provází kritika od počátku - skutečná cena za odstranění ekologických škod je totiž podle odborníků jen třetinová, ovšem stát se zavázal hradit škody až do 115 miliard. Původní termín odevzdání nabídek stanovený na půli října vláda o dva měsíce posunula.

Šrotovné
Příspěvek třicet tisíc korun na ekologickou likvidaci vraku sice prošel, když sněmovna přehlasovala prezidentovo veto "protikrizového balíčku", ale není příliš pravděpodobné, že se bude vyplácet. Šrotovné začne platit, pokud jej vyhlásí vláda, ale premiér Fischer i ministr financí Janota jsou proti.

Mýtné
Nákladní automobily platí mýtné zatím pouze na dálnicích a části silnic první třídy, to by se mělo ale rozšířit i na silnice nižších tříd, které na těžkou dopravu nejsou často stavěny a trpí víc. K tomu je ale třeba změnit systém mýtného a vypsat i novou soutěž.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů