Sobota, 20. dubna 2024

Kolik bude stát sanace skládky v Lukavici na Pardubicku?

Kolik bude stát sanace skládky v Lukavici na Pardubicku?

Pardubicko - Vedení Pardubického kraje si láme hlavu nad tím, zda bude na sanaci nebezpečné skládky v Lukavici stačit 235 milionů korun, nebo jen třetina této částky. Minulí radní totiž chtěli za odvoz tisíců tun ropných látek platit trojnásobek, než teď nově odhaduje současná krajská vláda. Ta i proto označila původní zakázku za podezřele předraženou a vypsala nový tendr.

Páchnoucí ropné směsi se z podzemí tlačí nahoru. Nebezpečné látky sem na přelomu 50. a 60. let navážely průmyslové podniky. Vedoucí odboru životního prostředí z Krajského úřadu Pardubického kraje Josef Hejduk informoval, že nejnebezpečnější jsou zbytky po chemické výrobě.

Starosta Lukavice Josef Doležal (KSČM) prozradil, že původně se v lokalitě nacházel zalesněný pískovcový lom. Po navození slečů pak jejich výpary celý les spálily. K ukládání jedů se dnes nikdo nehlásí. Pardubický kraj tedy vypsal výběrové řízení a za likvidaci skládky chtěl zaplatit až 235 a půl milionu korun. Nové vedení kraje ale plány smetlo ze stolu.

Náměstek hejtmana Pardubického kraje Jan Tichý (ČSSD) potvrdil, že vlastní soutěž prokázala, že skládka by šla zlikvidovat za 80 milionů korun. Proč byla původní zakázka o 150 milionů vyšší, na to bývalý radní odpovědný za životní prostředí Petr Šila, dnes krajský radní pro neziskový sektor, odmítl na kameru odpovědět.

V Lukavici se rozbíhají práce. První auta naložená nebezpečným odpadem by z této lokality měla odjet ještě v polovině října. V těsné blízkosti obce se jedy pozvolna rozkládají. Josef Doležal dodal, že podle projektu bude území opět zalesněno. Likvidace jedů nebude snadná. Extrémně kyselou zamořenou půdu je třeba neutralizovat. Náklady z pětaosmdesáti procent pokryje státní dotace.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů