Sobota, 20. dubna 2024

V Hradci Králové začala fungovat fotovoltaická elektrárna

V Hradci Králové začala fungovat fotovoltaická elektrárna

Minulý týden se zkušebně napojil do distribuční sítě v Hradci Králové solární Park Třebeš. Je to první obnovitelý zdroj čerpající energii ze Slunce ve velkém množství.

Fotovoltaická elektrárna se skládá mimo jiné z osmi tisícovek solárních panelů na ploše 5,5 hektaru, které podávají celkový výkon 2,2 megawattu. "Solární park je schopen celoročně bez problémů zásobovat elektřinou 500 rodinných domů. Elektrárna by měla mít životnost 25 až 30 let," uvedl zástupce dodavatele InGate Igor Jílek.

Firma Yellow Energy, která je investorem, si pronajala od města ekologicky zatížený a jinak těžko využitelný pozemek, se kterým po uplynutí doby pronájmu může naložit podle svých představ. "Opustíme potom pozemek nejhůře v tom stavu, ve kterém jsme ho získali k pronájmu. S ohledem na šetrnou formu instalace provedeme demontáž a rekultivaci dle schváleného rekultivačního plánu," řekl Igor Jílek. Doba pronájmu je zatím na 15 let a prodlouží se o dalších 10 let.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů