Čtvrtek, 28. března 2024

Dny zdraví vyzývají k pohybu a správnému stravování

Již po patnácté probíhá v České republice kampaň Dny zdraví, zaměřená na zlepšování zdravotního stavu všech věkových skupin obyvatel.

Dny zdraví vyzývají k pohybu a správnému stravování

Kampaň nabízí všem zájemcům informace o tom, jak pečovat o své zdraví, předcházet zdravotním potížím a uchovávat si tělesnou i duševní pohodu. K nejrozsáhlejší a nejstarší kampani z dílny Národní sítě Zdravých měst se i letos přihlásila řada obcí a regionů.

Dny zdraví probíhají každoročně v termínu 4. až 17. října a zaměřují se na podporu zdraví v nejširším možném pojetí, podle něhož není zdraví jen absencí nemoci, ale stavem spokojenosti z hlediska fyzického psychického i sociálního. Během kampaně získají lidé informace o správné výživě, prevenci závislostí, duševních nemocech, zdravém a aktivním stárnutí, nebo mohou se zapojit do různých pohybových a sportovních aktivit. Dny zdraví odborně zastřešuje Státní zdravotní ústav (SZÚ). Přímo do kampaňových aktivit ve Zdravých městech, obcích a regionech se zapojují pracovníci dislokovaných pracovišť SZÚ, ale také dalších odborných institucí, zdravotnických zařízení nebo organizací poskytujících služby seniorům nebo zdravotně postiženým občanům.

Také letos se mohou lidé ve vybraných městech zapojit do akce s názvem "Pochod všech generací", která spojuje různé věkové skupiny obyvatel při pohybové aktivitě. Řadu zájemců láká také putovní nezávodní akce na podporu výzkumu léčby rakoviny s názvem "Běh naděje". Státní zdravotní ústav letos pro podzimní období připravil soutěže "Přijmi a vydej 2009" a "S pohybem každý den", zaměřené na téma obezity.

Letos se do kampaně Dny zdraví zapojilo prozatím 24 Zdravých měst, obcí a regionů. Kompletní přehled programů naleznete na adrese www.zdravamesta.cz/dzd.

Ke kampani Dny zdraví se letos zatím přihlásila tato města, obce a regiony: Kraj Jihomoravský, Mikroregion Drahanská vrchovina, Brno, Dobříš, Frýdek-Místek, Hlinsko, Hodonín, Chrudim, Jihlava, Jilemnice, Letovice, Litoměřice, Mladá Boleslav, Moravská Třebová, Praha 18-Letňany, Praha-Libuš a Písnice, Příbram, Říčany, Strakonice, Třebíč, Uherské Hradiště, Velké Meziříčí, Vsetín.

STŘÍPKY Z AKCÍ V RÁMCI DNŮ ZDRAVÍ 2009

Co se chystá:

5.-16. 10.

o Jihomoravský kraj: V budově krajského úřadu Jihomoravského kraje se koná výstava s názvem "Zdravá města ve Zdravém kraji - Cesta ke zdraví", jejímž cílem je propagace Zdravých měst, obcí a mikroregionů v Jihomoravském kraji.

6. 10.

o Třebíč: V sídle Oblastní charity Třebíč proběhne přednáška a beseda na téma "Duševní zdraví a nemoc". Návštěvníci akce si budou moci prohlédnout také díla klientů centra služeb pro podporu duševního zdraví Paprsek naděje.¨

o Mladá Boleslav: Kluby důchodců při Magistrátu města Ml. Boleslav připravily ukázkovou lekci cvičení na židlích.

7. 10.

o Moravská Třebová: Speciální škola, MŠ a PrŠ Moravská Třebová připravily program "Vaříme zdravě s rodiči", který má zajímavou formou informovat rodiče žáků a děti o zdravé výživě.

o Dobříš: Druhý ročník akce "Pojďme tvořit společně" nabídne setkání zástupců městského úřadu s občany, podnikateli a aktivními skupinami Dobříše i regionu na téma Dny zdraví a Týden veřejných knihoven.

8. 10.

o Frýdek-Místek: V Národním domě a na Náměstí Svobody v Místku proběhne "Den zdraví a sociálních služeb", který představí poskytovatele sociálních služeb a zájemcům nabídne možnost vyzkoušet si zážitkovou formou život s hendikepem.

o Praha 18-Letňany: Ve školních jídelnách proběhne akce "Vaříme z biopotravin" formou oběda uvařeného z tohoto druhu surovin.

10. 10.

o Vsetín: "Den zdraví a pohybu" v Domě kultury Vsetín nabídne pohybové aktivity, jako je aerobic, spinning, rehabilitační cvičení nebo zdravotnická měření.

11. 10.

o Praha-Libuš a Písnice: Před Klubem Junior odstartuje "Libušsko-písnický duatlon dětí a mládeže", který je závodem v běhu a jízdě na kole pro děti v různých věkových kategoriích do 15 let.

12. 10.

o Mikroregion Drahanská: Základní a mateřská škola v Račicích pořádá hravé odpoledne s názvem "Děti tvoří zdravá jídla".

12.-16. 10.

o Příbram: Příbramské pracoviště Zdravotního ústavu se sídlem v Kolíně nabízí v těchto dnech zdarma měření tělesných hodnot, poradenství k cestovní medicíně, očkování nebo správné výživě a také informace o dalších službách, jako jsou laboratorní rozbory vod a potravin.

14. 10.

o Hodonín: Uskuteční se již III. ročník soutěže "O nejlepší hodonínský salát", která propaguje používání surovin odpovídajícím zásadám zdravé výživy.

o Strakonice: Pro seniory a osoby se zdravotním postižením je připraven "Pochod pro zdraví do Radošovic".

15. 10.

o Letovice: V sále Kulturního domu proběhne v rámci akce "Den zdraví v Letovicích" přednáška na téma "Lidská noha z hlediska morfologie a biomechanika chůze".

17. 10.

o Hlinsko: Jako doprovodná akce výstavy v Orlovně s názvem "Nejlepší dárek pro dítě je zdravá máma" proběhne beseda na téma "Rakovina prsu", kterou povede odborník z hradecké pobočky Mamma Helpu.

o Jaroměř: Během akce s názvem "Sobota plná pohybu" proběhne "Jarmark pohybu", zahrnující cvičení či tance, a také "Jarmark zdraví" s nabídkou poradenství k prevenci a léčení zdravotních potíží.

19. 10.

o Říčany: V městském kulturním středisku U labutě bude k dispozici zdravotní poradenství včetně drobných vyšetření. V rámci akce s názvem "Biograf zdraví" budou po dva dny promítány krátké filmy o prevenci rakoviny, prevenci dětských úrazů a nejčastějších nemocech nohou a kostí.

21. 10.

o Litoměřice: V novém domově pro seniory proběhne setkání se zubním lékařem a dentální hygienistkou na téma "Péče o chrup seniorů aneb Stále s úsměvem".

Proběhlé akce:

16. a 17. 9.

o Jihlava: Na Masarykově náměstí byla v rámci akce "Každí svého zdraví strůjcem", pořádané Ligou proti rakovině, k vidění výstava "Labyrint zdraví" s kreslenými vtipy M. Bartáka, J. Slívy, V. Jiránka a fotografiemi F. Dostála.

17. 9.

o Jilemnice: Pod heslem "Pojďte s námi proti rakovině" se uskutečnil další ročník humanitárního nezávodního "Běhu naděje", který je spojený s veřejnou sbírkou na podporu výzkumu rakoviny.

19. 9.

o Uherské Hradiště: Ve velkém sále Reduty proběhl "Den zdraví", který nabídl zájemcům mimo jiné bezplatné vyšetření pigmentových znamének odborným dermatovenerologem nebo měření osteoporózy.

24. 9.

o Velké Meziříčí: Účastníci "Dne zdraví" ve velkém sále Jupiter clubu měli možnost seznámit se programem UNICEF "Adoptuj panenku, zachráníš dítě", který je zaměřen na očkovací programy pro děti v rozvojových zemích.

1. 10.

o Brno: V Centru pro rodinu a sociální péči proběhla preventivní akce pro zdraví seniorů, která zahrnovala trénink paměti nebo přednášku "Bezpečně doma i venku".

3. 10.

o Chrudim: Akce s názvem "Pochod generací, aneb společně to dokážeme" odstartovala od krytého bazénu, kde bylo pro účastníky pochodu připraveno bezplatné měření tlaku, cholesterolu a glykémie, nebo ochutnávka zdravých potravin.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů