Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Biřičce mizí voda

V Biřičce mizí voda

Nový Hradec Králové - Novohradecký rybník Biřička čeká léčebná kůra. Nejprve se podél břehů objevily cedule zakazující rybolov a od září postupně klesá hladina. Na letošní podzim je naplánováno odbahnění dna a obnova břehů a hráze...

Tím se zlepší průtok vody, ale navíc by v rybníku měly vzniknout podmínky pro rozšířený chov ryb. Opravovat se bude rovněž brod pod hrází a lapač splavenin. Na veškeré práce chce město získat peníze ze strukturálních fondů Evropské unie.

Biřička má zajímavou historii. Jeho vznik souvisí s rozvoje rybářské živnosti ve středověku. V 15.-17. století města i kláštery zakládaly rybníky kde se dalo.

V novohradeckých lesích se nejprve začaly stavět rybníky Jáma, Plachta a Datlík (1496), o století později přibyl Cikán a právě Biřička, dříve také Bejštský rybník.

Na počátku 19. století v souvislosti se stavbou pevnosti celá řada rybníků zanikla. Vodní lokality byly nejprve přeměněny na ornou půdu a později zalesněny.

Ve třicátých letech minulého století se novohradecká obec rozhodla obnovit rybník z něhož zbyla pouze hráz. Kolaudace proběhla na počátku roku 1939.

V šedesátých a sedmdesátých letech byla Biřička oblíbeným koupalištěm. V posledních letech však rozlehlou travnato-písčitou pláž, z níž je do písníku mírný vstup, láká méně návštěvníků. Jedním z důvodů je i nižší kvalita vody.

Ale to se brzy změní. Zatím můžeme pozorovat jak v Biřičce ubývá vody...

www.hka.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů