Úterý, 16. dubna 2024

Jihočeští vědci chtějí pochopit život ve vodních nádržích

Jihočeští vědci chtějí pochopit život ve vodních nádržích

Správně pochopit vodní nádrže a hlavně život v nich, to je cíl Hydrobiologického ústavu Biologického centra Akademie věd České republiky. Vědcům teď slouží nová vlajková loď jejich flotily pojmenovaná Thor Heyerdahl.

Finanční podporu ve výši 290 tisíc euro poskytly Norské fondy - podíl Akademie Věd bude činit 30 procent.

Vědci pod vedením Jana Kubečky získali v létě už řadu vzorků a zatím jsou s novou lodí více než spokojeni. S vyhodnocováním letošních výsledků pomáhají Čechům navíc i jejich kolegové z norského Námořního výzkumného institutu v Bergenu.

"Kombinujeme některé z našich ekologických modelů. Modely, jak chtějí místní lidé a správci jezera hospodařit. Umíme vymodelovat různé strategie využití a jejich důsledků. Například kdyby chtěli zvýšit stav candátů, nebo jiných druhů, modelujeme, jaké by to mělo dopady na ekosystém," prozradila Dorothy Dankel.

Thor Heyerdal je zatím posledním velkým projektem Biologického centra. Už teď se ale pracuje na dalším velkém projektu. Pokud se podaří získat finanční prostředky z operačního programu, vyroste v Českých Budějovicích Biotechnologický ústav aplikované ekologie.

"Ústav by měl řešit řadu otázek, jednou z nich je například řízení kvality vod a půdy v zemědělství a řízení kvality zemědělských produktů. Ale také řadu dalších, jak teoreticky, tak velice důležitých prakticky," doplnil ředitel Biologického centra František Sehnal.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů