Pátek, 29. března 2024

Kanadská policie zatkla ekology, kteří obsadili ropné pole

Kanadská policie zatkla ekology, kteří obsadili ropné pole

Aktivisté se posadily na pásy, které ropné písky přemisťují.Kanadská policie v neděli zasáhla proti blokádě ropného zařízení společnosti Shell v provincii Alberta a zadržela 16 ekologických aktivistů, kteří ho obsadili. Byl to už třetí závod v oblasti kanadských ropných písků, který členové organizace Greenpeace v posledních týdnech okupovali.

Podle Greenpeace do zařízení proniklo 19 aktivistů, aby protestovali proti "klimatickým zločinům ropných písků". Usadili se v rozestavěné části, kde se vytěžená živice zpracovávají na surovou ropu.

Zatčení svých členů potvrdila sama organizace. Hrozí jim prý obvinění z nezákonného vniknutí na cizí pozemek a úmyslné poškození cizí věci.

Aktivistům hrozí obvinění z poškozování cizí věci.Shell ujistil, že činnost ostatních částí zařízení nebyla dotčena. Aby zamezila dalším podobným incidentům, hodlá prý zpřísnit zabezpečení svých objektů.

Ropné nebo také živičné písky jsou tmavá těžká hmota, která obsahuje hodně živice, z níž lze získávat ropu.

Jejich naleziště, která se vedle kanadské Alberty nacházejí také ve Venezuele, obsahují asi dvakrát více ropy než klasická ropná pole. Kvůli vysoké energetické náročnosti je ale jejich těžba trnem v oku ekologických organizací. Ty tvrdí, že se těžbou zvyšují emise skleníkových plynů, poškozují lesy, voda a ovzduší.

Foto: Reuters

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů