Pátek, 29. března 2024

Kam o víkendu

Tipy na pořádané akce v jednotlivých krajích

Kam o víkendu

Brno v době barona Trencka

Téměř přesně před 260 lety, 4. října 1749, zemřel na brněnském Špilberku baron František Trenck, jehož osoba byla opředena řadou pověstí a legend. Zahalena tajemstvím zůstává především jeho smrt, jejíž kulaté výročí právě připomíná soubor historických výstav s popularizačními prvky.

Trenck sepsal závěť ve vězení na Špilberku a před svědky umírá v den, který si přesně určil. Legenda praví, že baron chtěl zinscenováním své smrti pozvolna působícím jedem uprchnout z krypty kapucínského kláštera, ale nedostal včas protijed. Jiná verze popisuje převoz "mrtvého" těla v rakvi na hřbitov mimo věznici, kde měl být Trenckovi umožněn útěk jeho výměnou. Záměr byl však prozrazen a Trencka dopravili zpět do cely, kde později skutečně zemřel.

Baron Trenck byl osobou nanejvýše zajímavou. Na jedné straně projevil obrovskou statečnost v boji i nezměrnou inteligenci, na druhé straně byl barbarem s nezkrotnou povahou, bezmeznou arogancí a nemilosrdnou brutalitou. Ani tato skutečnost však Trenckovi neubrala na popularitě.

Do projektu se zapojilo celkem 12 institucí s expozicemi z dějin, kultury a společenského života města a jeho obyvatel v 18. století, navíc sem patří i interiéry kostelů s hodnotným uměleckým vybavením. S mapkou a katalogem můžete projít zajímavými prostory - od barokní kaple na Špilberku a v Paláci šlechtičen, přes štukový refektář v Místodržitelském paláci, piano nobile ve Schrattenbachově paláci, městskou Měnínskou bránu až po část areálu kapucínského kláštera. www.trenck.cz

Tip na víkend

Black Horse Show

Pražský Císařský ostrov bude 9. a 10. října hostit druhý ročník úspěšného divadelně-jezdeckého představení Black Horse Show. Během dvou revuí zde jezdci na převážně fríských koních předvedou formou scénického divadelního ztvárnění různá historická období.

Letos show láká na ohlédnutí do dob rané gotiky, pasování novice Řádu německých rytířů z období křížových výprav, romantickou Francii, filmové kaskadéry a špičkového hosta z Holandska. Současně bude připraven také odpolední program pro rodiny s dětmi, v němž bude k vidění především práce se zvířaty, například hiporehabilitace, paravoltiž, smečka loveckých psů, agility, sokolnictví a výcvik služebních psů. Dále jsou připraveny šermířské show, projížďky terénními vozy a soutěže pro nejmenší. V rámci programu se uskuteční také sbírka pro Nadaci Pomozte dětem, na jejíž konto bude věnován celý výtěžek z odpoledního vstupného.

www.blackhorseshow.eu

MEZITITULEK: Praha

Břevnovské posvícení

Tradiční 16. břevnovské posvícení u Břevnovského kláštera nabídne v sobotu 10. a v neděli 11. října staročeskou vesničku, lunapark, ohňostroje, stánky s občerstvením všeho druhu a mnoho dalšího. Základem každého posvícení je jídlo a pití. Obojího bude o víkendu dostatek, vždyť k Břevnovskému posvícení neodmyslitelně patří pečené kachny, knedlíky, zelí a husí játra, bramboráky či dršťková polévka nebo sladké palačinky, trdlo a pravé posvícenské koláče. Žízeň pak můžete uhasit burčákem, vínem, medovinou nebo pivem. Těšit se můžete i na řemeslný jarmark a četná vystoupení. Vstup je volný.

www.spolekbrevnovskychzivnostniku.cz


Středočeský kraj

Zámek Stránov

Medovinobraní

Všem příznivcům historie a dobré medoviny se v sobotu 10. října otevřou brány zámku Nový Stránov u Mladé Boleslavi, kde proběhnou historické slavnosti, v nichž hlavní roli hraje vždy medovina. A na co se mohou návštěvníci těšit? Na šermířská vystoupení skupin, středověkou hudbu, na kata i dobovou kovárnu. V sále mohutné šestiboké věže s krásnou vyhlídkou je navíc instalována výstava o historii včelařství. Pro děti jsou připraveny soutěže a vyvrcholením programu bude koncert zakládajících členů folkové kapely Klíč. Medovinobraní začíná ve 12 hodin, koncert v 16 hodin, poté se ještě uskuteční prohlídky zámku s galerií živých obrazů.

www.zamekstranov.cz

Jihočeský kraj

35. Ekofilm

Ve třech jihočeských městech, v Třeboni, Českých Budějovicích a Českém Krumlově se koná Mezinárodní filmový festival o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví Ekofilm, jehož 35. ročník s průvodcem Jaroslavem Duškem je věnován klimatickým změnám a jejich souvislostem. Do soutěže je přihlášeno rekordních 225 snímků ze 40 zemí, přičemž do finále před mezinárodní porotou postoupilo 53 filmů. Stejně jako ve svých předchozích ročnících nabízí Ekofilm kromě soutěžních filmů také promítání dalších zajímavých snímků, semináře, besedy s našimi i zahraničními hosty, koncerty a jiné doprovodné akce.

www.ekofilm.cz


Královéhradecký kraj

Jilemnice

Krkonošský umělecko-mediální festival

O víkendu 10. - 11. října se v kulturním domě Jilm Jilemnice uskuteční první ročník festivalu umělecké a mediální tvorby, který bude věnován všem zájemcům z Podkrkonoší a okolí. Patronem se stal oblíbený pohádkový princ a jilemnický rodák Miroslav Šimůnek, jako hosté se představí například zpěvačka Kamila Nývltová nebo další mladý herec, Martin Holec. Cílem projektu je seznámení dětí a mládeže s rozhlasovým a televizním zpravodajstvím, moderováním, muzikálem, filmovým zákulisím, hereckou improvizací, mixováním muziky a světem fotografování. Umělecké dílny povedou profesionální lektoři - rozhlasoví a televizní moderátoři, herci, režiséři, produkční, televizní kameramani, muzikanti a filmoví tvůrci.

www.kumf.cz


Karlovarský kraj

Loket

Vinobraní na hradě

Všichni milovníci památek a dobré zábavy jsou srdečně zváni k návštěvě 3. ročníku Vinobraní na hradě Loket, které se uskuteční o víkendu 10. až 11. října. Podařilo se sezvat vinaře z mnoha odlišných vinařských oblastí, takže sortiment k ochutnání i koupi lahvové produkce bude velmi široký, chybět nebude ani ten nejčerstvější burčák. Ochutnávky lze prokládat zakusováním sýrů nebo klobásek, o hudební zábavu se postarají cimbálová muzika a folklorní soubor písní a tanců.

Zámecká 67, www.hradloket.cz


Pardubický kraj

Pardubice

Velká pardubická

O nadcházejícím víkendu se na pardubickém závodišti uskuteční dvojice dostihových dní, které budou mít tentokrát dokonce tři vrcholy. Vše odstartuje páteční Středoevropská dražba anglického plnokrevníka. Sobotní den je tradičně věnován rovinovým dostihům s klasickým St. Legerem na 2900 m a letos navíc i s vloženým charitativním dostihem. Na vylosovaných koních vyjedou hvězdy současných i minulých let, které dohromady získaly 13 vítězství ve "Velké", včetně legend Josefa Váni a Václava Chaloupky. Nedělní odpoledne pak opanuje 119. ročník nejstaršího a nejtěžšího dostihu kontinentu, ve kterém bude své vítězství obhajovat klisna Sixteen.

www.pardubice-racecourse.cz


Plzeňský kraj

Plzeň

The LivCom Awards

Jako první město v České republice hostí Plzeň od 8. do 12. října finále 13. ročníku prestižní mezinárodní soutěže The LivCom Awards, která se věnuje udržitelnému rozvoji, kvalitě života a životnímu prostředí v obcích. V rámci soutěže se hodnotí především přístup k jednotlivým kritériím udržitelného rozvoje, kterými jsou tvorba krajiny, péče o dědictví, ekologicky citlivá praxe, udržitelnost komunity a plánování budoucnosti. V rámci akce můžete navštívit výstavu Historie a současnost The LivCom Awards v mázhausu plzeňské radnice nebo výstavu Města a projekty z oblasti životního prostředí v Congress Centre Parkhotel Pilsen. První prezentace začnou 9. října v 8.30 a potrvají do 11. října do 15 hodin, vstup je zdarma a komunikačním jazykem je angličtina.

www.livcom2009.cz


Liberecký kraj

Liberec

Velká Inventura Liberec 2009

Pod názvem Velká Inventura Liberec 2009 se skrývá pátý ročník festivalu alternativní scénické tvorby s originálními autorskými představeními, který se v Liberci koná do 10. října. Velká Inventura letos probíhá s odlišným programem také v Olomouci, Plzni, Hradci Králové, Pardubicích a Brně. Festivalová představení jsou uváděna v neobvyklém prostoru jinak uzavřených městských lázní a celý program je doplněn nekonvenční performancí na veřejném prostranství. www.velkainventura.cz


Ústecký kraj

Terezín

Josefínské slavnosti 2009

Letošní Josefínské slavnosti, oslava 229. výročí založení města Terezína, odstartují v pátek 9. října ve 20 hodin večerním pochodem historických jednotek na náměstí ČSA. V sobotu v 9 hodin bude sloužena "vojenská" mše svatá, po níž dojde k přesunu vojsk k základnímu kameni pevnosti spojenému s příjezdem Marie Terezie a Josefa II. Těšit se můžete i na staročeský jarmark, zábavný program a soutěže pro děti, promenádní koncert nebo prohlídky podzemních chodeb. Vrcholem bude v 15.30 bojová ukázka s dobytím dělostřelecké baterie a vojenský program slavností bude zakončen ve 20 hod. noční střelbou z děl a pušek v rámci ukázky přepadení vojenského terénu.

www.terezin.cz


Jihomoravský kraj

Brno

Moravský podzim

Do 16. října bude v Brně probíhat 44. mezinárodní hudební festival Moravský podzim. Určujícím prvkem dramaturgie tohoto ročníku není nic menšího než letošní 50. výročí úmrtí Bohuslava Martinů. Tento ročník se zaměří také na skladatele, které s Bohuslavem Martinů spojoval vztah žáka a učitele, a částečně i na hudbu autorů spjatých s Brnem a s moravskou kulturou. www.mhf-brno.cz

Kraj Vysočina

Havlíčkův Brod

Podzimní knižní veletrh

V Kulturním domě Ostrov se 9. a 10. října koná 19. Podzimní knižní veletrh, jehož hlavním tématem jsou cesty. Nejsou to jen cestopisy, průvodce a slovníky, ale také knihy, které nás vedou do cizích zemí, obecněji pak cesty životem a cesty od člověka k člověku. Cestám je věnováno i několik doprovodných programů z oblasti non fiction - například beseda s Jiřím Moravcem, autorem knihy Procházka amazonským pralesem, uvedení knihy Václava Cílka Orfeus - kniha podzemních řek nebo beseda s knězem Františkem Líznou o jeho cestách do Santiaga da Compostella, na Krym a do Říma.

Na Ostrově 28, www.hejkal.cz


Zlínský kraj

Uherské Hradiště

Festival hudebních nástrojů

XVIII. Festival hudebních nástrojů lidových muzik v Uherském Hradišti je vzácnou příležitostí ozřejmovat a připomínat kořeny tradičního hudebního folkloru a srovnávat funkce a uplatnění nástrojů v těchto seskupeních. Festival, který proběhne 9. a 10. října, sleduje základní myšlenku prezentace lidových hudebních nástrojů různých etnik, srovnávání společných znaků i rozdílů, zachycení různých fází vývoje nástrojů a jejich uplatnění v kultuře národů. Se stále ubývajícími příležitostmi uplatnění lidových nástrojů se omezuje jejich životaschopnost a koncertní provozování hry na archaické nástroje je v současné době jednou z mála možností pro jejich novodobé uplatnění.

Klub kultury, Hradební 1198, www.kkuh.cz

Olomoucký kraj

Olomouc

Ladislav Hrinda

Výstavou Ladislava Hrindy otevírá Arcidiecézní muzeum zcela nový prostor - Café Amadeus. Vedle kavárny v přízemí raně barokního křídla bývalého kapitulního děkanství z konce 17. století má svou premiéru také vinárna ve sklepení z období vrcholné gotiky. Svou atmosférou je Café Amadeus předurčeno k instalacím komornějších výstav fotografií současných českých autorů. Jako vůbec první vystavující je zapsán fotograf a grafik Ladislav Hrinda, který zde představuje soubor barevných digitálních snímků konfrontujících možnosti digitální fotografie a abstraktní malby.

Václavské nám. 3, www.olmuart.cz


Moravskoslezský kraj

Třinec

Filmové babí léto

Tradiční festival Třinecké filmové babí léto, který potrvá až do neděle 11. října, učiní symbolickou kulturní tečku za letošním létem. Filmová přehlídka je rozdělená do tří základních kategorií. První tvoří nejčerstvější hity poslední sezony, jako je polsko-česko-slovenská adaptace Jánošíka, Muži v říji režiséra Roberta Sedláčka nebo film Normal Julia Ševčíka. Mimořádně početná je kategorie režijních debutů, jež nabízí 11 snímků začínajících režisérů, a třetí část programu - retrospektiva bude letos věnována výlučně tématu zbojníka Jánošíka. Kromě toho se objeví také několik dokumentů, například nový Šmídmajerův film o legendárním českém režisérovi "Miloš Forman: Co tě nezabije...".

www.tfl.cz

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů