Pátek, 29. března 2024

Nával turistů neblaze ovlivňuje přírodu i zážitek návštěvníků

Nával turistů neblaze ovlivňuje přírodu i zážitek návštěvníků

Adršpach - Zlepšit informovanost turistů i motoristů, kteří se chystají v návštěvnicky exponovaných dnech do Adršpašských skal, chce Správa Chráněné krajinné oblasti Broumovsko.

Letní sezona potvrdila, že přibývá dnů se skokovým nárůstem návštěvnosti. "Neustále se zvyšují parkovací kapacity a současně v některých dnech dochází k velkým návalům návštěvníků. S tím souvisí i častější přestupky proti ochraně přírody," říká Luboš Němeček ze Správy CHKO Broumovsko. Neukáznění turisté chodí mimo vyznačené stezky, odhazují odpadky nebo do skal vyrývají nápisy.

Nárazové přeplnění se podepisuje nejen na zdejší přírodě, ale výrazně snižuje i zážitek výletníků. "Na turistické cestě pak vzniká souvislý průvod lidí, v úzkých místech ve skalních soutěskách nastává tlačenice a namísto radosti z obdivování krásné přírody se u návštěvníků skal dostavují spíše negativní pocity," upozorňuje zástupce vedoucí správy Petr Kuna.

Informovat včas

Ochranáři proto kladou stále větší důraz na včasnou informovanost turistů a především motoristů. "Ve dnech, kdy návštěvnost dosahuje špičky, se snažíme zájemce s předstihem informovat, aby zvážili možnost odložit návštěvu Adršpachu na jiný termín," tvrdí Němeček. "Zastavovat nával turistů poté, co přijeli a zaparkovali až na turniketu pokladny nebo před labyrintem skal, je totiž pozdě," dodává Petr Kuna. O navýšení stávající parkovní kapacity (zhruba 700 míst) se neuvažuje.

Dopravní kolaps a přeplněné stezky ochranáři naposledy zaznamenali 14. až 16. srpna, kdy během svátků Nanebevzetí Panny Marie do oblasti zamířily tisíce zájemců, hlavně z Polska.

Dny s extrémní návštěvností zažívají Adršpašsko - teplické skály nekolikrát do roka. Většinou to souvisí s probíhajícími svátky v sousedním Polsku. Po otevření Schengenského prostoru si totiž tento region velmi oblíbili Poláci. Prohlídkovým okruhem každoročně projde zhruba čtvrt milionu lidí.

Zdroj:Krkonošský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů