Pátek, 19. dubna 2024

Osmou fakultou Jihočeské univerzity je Fakulta rybářství a ochrany vod ve Vodňanech

Osmou fakultou Jihočeské univerzity je Fakulta rybářství a ochrany vod ve Vodňanech

K 1. září 2009 se Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích rozšířila o nově vzniklou fakultu rybářství a ochrany vod. Fakulta vznikla sloučením katedry rybářství Zemědělské fakulty JU a Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického ve Vodňanech (VÚRH). Vznik v pořadí osmé fakulty Jihočeské univerzity je naplněním dalšího z dlouhodobých strategických cílů rozvoje univerzity. O vědecké, pedagogické i společenské potřebě zřídit ve struktuře JU fakultu zaměřenou na rybářství, akvakulturu a ochranu vod se uvažovalo od 90. let minulého století.

Základem nové fakulty jsou dva ústavy - vodňanský (VÚRH) si ve své téměř devadesátileté, ojedinělé existenci, a ve spojení s registrováním ochranné známky svého jména (udělené Evropskou unií v roce 2008), ponechává původní název. Druhým pracovištěm je Ústav akvakultury (ÚA), který se bude specializovat na vodohospodářství, ochranu vod, rybářské obhospodařování volných vod a rekreační rybářství. Děkanát fakulty sídlí ve Vodňanech. Cílem nově založené Fakulty rybářství a ochrany vod JU je efektivnější využití vědeckého a pracovního potenciálu univerzity v napojení na další instituce, jako jsou např. Akademie věd ČR, Jihočeský kraj, Rybářské sdružení ČR, podniky Povodí, případně další instituce s profilací do vzdělávací, výzkumné i profesně orientované oblasti. Fakulta počítá s kapacitou pro 250 až 300 studentů s orientací na studium vodohospodářských, rybářských a ekonomických disciplin. V současné době má fakulta 122 studentů a 79 zaměstnanců.

Slavnostní otevření nové fakulty se bude konat dne 13. října 2009 od 9.30 hodin ve velké zasedací místnosti Městského úřadu ve Vodňanech, 2. patro / náměstí Svobody 18. Součástí programu bude také prohlídka experimentálních objektů FROV JU - Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického - Experimentální rybochovné pracoviště a pokusnictví (1/2 hodiny) + Genetické rybářské centrum (1/2 hodiny) a předání medaile za zásluhy o vznik fakulty.
Pozvánka platí na celý program - zástupcům médiií budou odborně k dispozici pracovníci fakulty (doc. Flajšhan, Ing. Randák, doc. Policar).

Program:
o 9,30 - 10,30 hod.- Slavnostní otevření fakulty (velká zasedací místnost)
o 10,30 - 11,30 hod. - Přátelské setkání s pohoštěním (přízemí)
o 11,30 - 12,30 hod. - Prohlídka experimentálních objektů FROV JU
- Experimentální rybochovné pracoviště a pokusnictví + Genetické rybářské centrum (2x 1/2 hodiny)

Na slavnostní zahájení byla pozvána ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČR PhDr. Miroslava Kopicová, zástupci PS parlamentu ČR, Jihočeského kraje, města Vodňany, Rybářského sdružení ČR, Českého rybářského svazu, členové vedení univerzity, zástupci fakult, členové akademické obce JU, a další hosté. Na slavnostním zahájení promluví rektor JU prof. V. Bůžek, prof. O. Linhart, pověřený řízením FROV JU, zástupci veřejného života a rovněž představitelé spřízněných profesních sdružení.
H. Bumbová, 6. 10. 2009

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů