Středa, 24. dubna 2024

Nová soutěž bojuje v Ostravě proti černým skládkám

Nová soutěž bojuje v Ostravě proti černým skládkám

Firma OZO Ostrava v boji proti černým skládkám pořádá soutěž pro občany s názvem Rok zdarma. Soutěže se mohou zúčastnit obyvatelé Ostravy, kteří svůj objemný nebo nebezpečný odvezou do sběrného dvora.

"Soutěže se mohou zúčastnit obyvatelé Ostravy, kteří svůj objemný nebo nebezpečný odpad od 5. října do 20. prosince letošního roku odvezou do sběrného dvora. Mají možnost vyhrát například roční jízdné městskou hromadnou dopravou, roční poplatek pro čtyři osoby za odvoz odpadů, roční vstupné do sportovních areálů společnosti Sareza a další zajímavé ceny, které věnovaly obchodní organizace zřizované statutárním městem Ostravou," uvedla mluvčí společnosti Vladimíra Karasová.

Spolu se soutěží zahajuje OZO Ostrava, městská společnost zabývající se nakládáním s odpady na území města, třetí velkou kampaň na propagaci sběrných dvorů, aby tak zabránilo vzniku nových černých skládek. "Kampaň na propagaci sběrných dvorů a osvěta mezi obyvateli města se nám velmi osvědčila. V průběhu a po skončení kampaní se objem nelegálně odloženého odpadu snižuje. Nyní se navíc snažíme nalákat Ostravany do sběrných dvorů také soutěží," řekl ředitel společnosti Karel Belda.

Podle Karasové po kampani v červnu 2008, která se zaměřila na zviditelnění sběrných dvorů, klesl poprvé po několika letech trend každoročního nárůstu černých skládek o 22 procent. Za prvních osm měsíců roku 2009 už sběrné dvory vybraly více než 4400 tun odpadu. I přesto však pracovníci společnosti OZO Ostrava odstranili z černých skládek ve městě Ostrava dalších 450 tun nelegálně odloženého odpadu.

Aby ještě přiblížila sběrné dvory co nejvíce lidem, bude společnost v nejbližších dnech do domácností distribuovat mapy sběrných dvorů s otvírací dobou. Do schránky dostane mapu přes 100 tisíc domácností v oblastech, kde se černé skládky vyskytují nejvíce. "Mapy tak obdrží především lidé na sídlištích v Porubě, Pustkovci, Bělském Lese, Dubině, Hrabůvce, Výškovicích, Zábřehu, Mariánských Horách a Hulvákách, Nové Vsi, Moravské Ostravě a Přívozu a ve Slezské Ostravě. Ostatní obyvatelé Ostravy je mohou získat v ostravských informačních centrech, na úřadech městských obvodů nebo v provozovnách společnosti OZO Ostrava v Kunčicích a v Přívoze," řekla Karasová.

Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů