Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ve Vsetíně bude pokračovat výstavba logistického centra odpadů

Ve Vsetíně bude pokračovat výstavba logistického centra odpadů

VSETÍN - Vsetínští zastupitelé rozhodli o realizaci druhé etapy projektu logistického centra odpadů, na který město získalo dotaci v celkové výši 70 milionů korun ze státních a evropských fondů. Starostka města Květoslava Othová (KDU-ČSL) agentuře Mediafax sdělila, že výstavba začne v příštím roce.

V rámci druhé etapy bude vybudován závod na zpracování biologicky rozložitelného odpadu a sběrný dvůr tříděného odpadu v blízkosti obchodního domu Kaufland. V oblasti odpadového hospodářství se totiž chystá nová, přísnější legislativa. "Už teď nám zákon ukládá povinnost třídit trávu, větve, listí a další zeleň od občanů a z veřejných ploch. Proto cílem projektu je vybudovat komunitní kompostárnu tak, abychom do budoucna mohli zpracovávat nejen tento druh odpadu, ale například i biologický odpad z domácností," uvedla vsetínská starostka.

Vybudování zařízení navazuje na projekt Logistické centrum odpadů I, v rámci něhož byly mimo jiné pořízeny fermentory na zpracování tohoto druhu odpadu. Ty jsou však v současné době provizorně umístěny v areálu logistického centra na Bobrkách. "Nový areál, který bude zastřešen a opatřen vzduchotechnikou, chceme vybudovat za čistírnou odpadních vod. Zároveň tak budou rekultivována bývalá kalová pole," doplnil vsetínský místostarosta Jaromír Kudlík (nezávislý).

Výstavba druhé etapy logistického centra odpadů má ale ze strany zastupitelů jednu podmínku. Trvají na tom, že zároveň speciální pracovní skupina bude hledat řešení, jak co nejekonomičtěji provozovat odpadové hospodářství ve městě. To totiž dlouhodobě vykazuje ztrátu. Závod na zpracování biologického odpadu a sběrný dvůr by se měl ve Vsetíně začít stavět v příštím roce.

Náklady na realizaci projektu jsou vykalkulovány na necelých 77 milionů korun, z čehož podíl města bude činit sedm milionů.

zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů