Pátek, 19. dubna 2024

První anorganická linka na výrobu nanovláken na světě bude v ČR

První anorganická linka na výrobu nanovláken na světě bude v ČR

Společnost Elmarco, která je světovým výrobcem strojů pro průmyslovou produkci nanovláken, uvedla úspěšně na trh nový typ průmyslové linky na výrobu nanovláken. Jde o tzv. anorganickou linku, která je dosud jedinou svého druhu na světě. První kontrakt, který umožní zavedení této zcela nové technologie do praxe, byl podepsán s českou firmou Kertak Nanotechnology. Anorganická linka NS 18S1000i, vyrobená společností Elmarco, produkuje rozmanité anorganické nanovlákenné materiály. Nejčastější uplatnění anorganických nanovláken nalezneme v kosmetice, solárních článcích, lithium-iontových bateriích, katalyzátorech a v řadě dalších zajímavých aplikací.

Nový typ linky technologie NanospiderTM umožní výrobu a uplatnění nových materiálů např. pro fotovoltaické články, které jsou alternativním zdrojem energie, nebo zlepšení kvality produktů kosmetického průmyslu, např. pleťových ochranných krémů. Materiály, které bude linka vyrábět, měly světovou premiéru v březnu 2009 na konferenci Nano for the 3rd Millenium.

"Naše firma je první na světě, která začíná v průmyslovém měřítku vyrábět anorganická nanovlákna, jako např. TiO2 - oxid titaničitý nebo Li4Ti5O2 - lithium titanát," uvedl Ladislav Jandáček, jednatel firmy Kertak Nanotechnology. S těmito vlákny se lze setkat zejména v kosmetickém průmyslu nebo přeměně slunečního záření na elektrickou energii fotovoltaickými panely. Dalšími oblastmi jejich užití jsou ukládání elektrické energie, zdokonalování katalyzátorů a účinnosti chemických zařízení, řešení pohonu hybridních vozidel, zdroje energie pro špičkové elektronické přístroje apod.. Anorganická nanovlákna a jejich aplikace do finálních produktů jsou také předpokladem pro vznik tzv. zelených produktů, které jsou šetrné k životnímu prostředí a využívají i alternativní zdroje energie. Nová linka umožní podle Ladislava Jandáčka firmě i vlastní rozvoj aplikací nanovlákenných materiálů.

Společnost Elmarco letos rovněž otevřela v Liberci jediné světové centrum pro výzkum, vývoj a výrobu nanovlákenných technologií. Centrum vyrostlo a bylo dotováno strukturálními fondy EU, přesněji Operačním programem Průmysl a inovace EU - program Potenciál. Na vývoji nových aplikací nanovláken spolupracuje Elmarco s nejprestižnějšími světovými univerzitami, vědeckovýzkumnými pracovišti a firmami.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů