Sobota, 20. dubna 2024

V Plzni začalo finále soutěže ekologických projektů 36 měst z celého světa

V Plzni začalo finále soutěže ekologických projektů 36 měst z celého světa

Šestatřicet měst světa, od metropolí po sídla do 20 tisíc obyvatel, se účastní finále 13. ročníku prestižní mezinárodní soutěže The LivCom Awards, která začala ve čtvrtek v Plzni. Mezi finalisty, kteří postoupili ze zhruba 250 přihlášených světových sídel, je i osm českých měst, řekl ředitel soutěže zaměřené na ekologické projekty a udržitelný život sídel Alan Smith.

Soutěž se věnuje kvalitě života a životnímu prostředí. Mezinárodní poroty hodnotí konkrétní projekty radnic i obecně jejich přístup ke zvelebování krajiny, péči o dědictví a ekologická opatření. Důležité je také zapojení veřejnosti do plánování a realizace projektů. "Města sem sice přijedou soutěžit a bojovat o ceny, ale co je důležitější - budou se navzájem učit, poznávat svoje zkušenosti a nové postupy. To je skutečná myšlenka soutěže, aby se dobré myšlenky uplatňovaly i jinde," řekl Smith.

"Bude také zajímavé vidět, jak se města vypořádávají s novými trendy a situacemi, jako jsou klimatické změny nebo celosvětová krize, která se dotýká všech oblastí," doplnila předsedkyně porotců Claudette Savariová.

Soutěž se koná od roku 1997 a podle Smitha každoročně roste počet přihlášených sídel i počet nových účastnických zemí. Letos se poprvé zapojila například města z Ukrajiny, Libanonu a Jižní Koreje.

Za pořadatele vybrali letos organizátoři Plzeň, která získala několik ocenění při každé své dřívější účasti. Loni to například byla v čínském finále cena za projekt biomanipulace s Boleveckým rybníkem, jejímž cílem je dosáhnout kvalitní a čistou vodu pro rekreační využití. Podle Smitha je stošedesátitisícová Plzeň ve srovnání s jinými pořadateli finále v minulých letech malé město, dobře ale uplatňuje základní kritéria soutěže.

Náměstkyně primátora Marcela Krejsová doplnila, že Plzeň se účastní soutěže od roku 2003 a osvojila si její základní principy, zejména zapojení veřejnosti do projektování. "Stejným způsobem jsme postavili komunitní plán sociálních služeb, stejně stavíme naši kandidaturu na Evropské hlavní město kultury v roce 2015, stejným způsobem se vytvářel i strategický dokument o kulturní politice města až do roku 2019. Takže si myslím, že to, co jsme si jako zkušenost ze soutěže odnesli, je v Plzni znát," poznamenala. Pořádání finále stojí město několik milionů korun, získá ale prestiž a zviditelní se na celém světě, věří Krejsová.

Jednotlivé projekty měst, rozdělených podle velikosti do pěti kategorií, budou v následujících dnech hodnotit porotci, v pondělí večer vyhlásí výsledky. Z ČR se do finále dostaly Bolatice, Jaroměř, Říčany, Chrudim, Jihlava, Mladá Boleslav, Tábor a Kladno. Plzeň jako pořadatel soutěžit nesmí.

Lada Pešková
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů