Úterý, 23. dubna 2024

Luxusní ekologická jachta WHY od módní společnosti Hermes

Luxusní ekologická jachta WHY od módní společnosti Hermes

Francouzský výrobce značkové módy Hermes se spojil s italským výrobcem luxusních lodí se sídlem v Monaku Wally, aby společně vyrobili pro miliardáře jachtu nebývalých rozměrů. Loď údajně spojuje luxus a šetrnost k životnímu prostředí.

Why - luxusní Hermes jachta, loď

Motorová jachta pod názvem WHY, což je zkratka společného konsorcia Wally-Hermes Yachts, byla v těchto dnech poprvé představena v jihoitalské Anconě. Je prý vyrobena z kvalitních materiálů podle nejmodernějších technologií. Podle deníku Le Figaro vypadá zároveň jako americký "neviditelný" letoun a jako tajná námořní minizákladna z bondovky.

Neviditelné "stealth" plavidlo

Při provozu má recyklovat tepelnou energii stejně jako veškerý organický a anorganický odpad. Disponuje solárními panely o ploše 900 metrů čtverečních, z nichž bude hybridní elektro-naftový motor čerpat energii. Za rok provozu tak ušetří 200 tun pohonných hmot, což je o polovinu méně, než by jinak bylo potřeba. Trojúhelníkový tvar má plavidlu umožnit spotřebu méně energie při plavbě než u jiných plavidel podobné hmotnosti. Také ale neujede více než 14 uzlů (téměř 26 kilometrů) za hodinu.

Why - luxusní Hermes jachta, loď

Loď je dlouhá 58 metrů a v zádi široká 38 metrů a se svými třemi palubami bude připomínat plovoucí ostrov. To byl vlastně sen majitele firmy Wally Luky Bassaniho. Byl to právě on, kdo se před více než dvěma lety obrátil právě na Hermes, aby je povařil vybavením interiéru lodi.

Šéfy módní firmy myšlenka nadchla a přiměla je i ovlivnit styl nové jachty. Podle uměleckého ředitele Hermes Pierra-Alexise Dumase loď sice vypadá neobvykle, ale dodržuje lidská měřítka. Má fascinovat nebývalým množstvím prostoru, což je samo o sobě na moři vždy považováno za největší luxus. Potahy na sedačkách jsou z buvolí kůže, která je odolná vůči vodě. V útrobách lodi se schovává pětadvacetimetrový bazén, kompletně vybavenou tělocvičnu a dokonce můstek na promenády i se zasazeným stromem.

Příliš velká jachta

Znatelnou nevýhodu kvůli svým rozměrům jachta mít nicméně bude: neprojede například branou přístavu vyhlášeného jihofrancouzského letoviska Saint-Tropez, odkud se na její palubu bude nutné přesouvat zvláštním člunem. Však také se svými 3400 metry čtverečních užitkové plochy zabírá místo pro tři klasické jachty. Přitom je jen pro 12 pasažérů a 20 členů posádky.

Why - luxusní Hermes jachta, loď

Hermes yacht, loď

Hermes investoval do projektu čtyři miliony eur (102 milionů korun). Loď bude stát podle vybavení od 60 do 100 milionů eur (1,5 miliardy až 2,5 miliardy korun). Po uzavření objednávky se na její výrobu musí čekat dva a půl roku.

Pokud prodáme jednu loď, bude to úspěch, jestli tři, bude to zázrak podotýká k tomu Patrick Thomas z Hermesu. Podle něj může loď sloužit stejně dobře k soukromým potřebám jako luxusní plovoucí hotel. V tom případě by se dala přizpůsobit tak, aby disponovala 40 pokoji.

Zdroj: ČTK, www.napalubu.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů