Čtvrtek, 18. dubna 2024

Senát otevřel cestu žalobám na posuzování ekologických vlivů

Senát otevřel cestu žalobám na posuzování ekologických vlivů

Senát přiznal obcím a sdružením právo obrátit se na soud, pokud budou mít pochybnosti o dodržení zákonnosti procesu posuzování vlivů na životní prostředí (EIA). Normu podpořilo 42 ze 70 přítomných senátorů, občanských demokratů bylo pro návrh jen pět. Novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí tak nyní dostane k podpisu prezident.

Obě komory parlamentu novelu schválily kvůli chystané žalobě Evropské komise na ČR. Sněmovna ji přijala v září ve zrychleném řízení, byť obdobný návrh letos v únoru odmítla.

"Evropská komise původně požadovala, abychom definovali dotčenou veřejnost, která by měla mít vždy přístup k soudu. To by v praxi znamenalo zvýšení počtu podaných žalob dotčenou veřejností a s tím související vyšší zatížení správních soudů. Od původních požadavků komise po vysvětlení ustoupila," uvedl ministr životního prostředí Ladislav Miko. Počet žalob se podle něj po přijetí novely nezvýší, neboť nevládní organizace se následných řízení již účastní na základě jiných právních předpisů.

I když žaloby podle zastánců normy nemají žaloby způsobit odklad zahájení stavby, podle kritiků budou znamenat další obstrukce. Novela prý přinese také ohrožení stavebních úřadů měst a obcí, po nichž by stavitelé mohli požadovat úhradu nákladů za zmařené investice v případě, že soud by žalobě vyhověl.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů