Čtvrtek, 25. dubna 2024

Obří tendr zpomalí, PPF opět ve hře

Obří tendr zpomalí, PPF opět ve hře

Návrat PPF do tendru na obří zakázku ho prodlouží o tři měsíce. Kritici soutěže tvrdí, že státní kasa přijde kvůli tendru o desítky miliard.

Konsorcium PPF Advisory v čele s miliardářem Petrem Kellnerem se vrací do hry o obří státní ekologickou zakázku v hodnotě přes 100 miliard korun. V pátek o tom rozhodl antimonopolní úřad, který odmítl pochybnosti státu týkající se smluv mezi členy konsorcia, PPF a subdodavateli.

Návrat jednoho z hráčů vyřazených v prvním kole tendru však bude podle vyjádření státních úředníků i samotné PPF znamenat jeho zpoždění nejméně o tři měsíce. V pátek schválené prodloužení lhůty pro podání nabídek na druhý listopad tak nebude poslední.

"Nemáme žádný důvod tendr rušit. Ale všichni účastníci musí mít stejné podmínky. I PPF Advisory tak musí dostat zhruba tři měsíce či podobnou lhůtu, s níž by souhlasila," potvrdil HN pravděpodobný scénář ministr financí Eduard Janota. "Nejprve ale musíme počkat, až dostaneme od ÚOHS oficiální vyjádření, teprve pak rozhodneme," zdůraznil.

S podobným postupem souhlasí i mluvčí PPF Milan Tománek. "Tendr by měl pokračovat, jinak by pro nás nemělo rozhodnutí ÚOHS smysl. Ale chceme samozřejmě stejné podmínky jako konkurence. To znamená dostatek času na přípravu naší nabídky," řekl. Tendr s více účastníky bude podle něj nyní i o něco důvěryhodnější.

"Pokud byla soutěž kritizována za neprůhlednost, větší počet účastníků pomůže tuto pověst napravit," prohlásil.

Na neprůhlednost tendru upozorňovala dosud řada expertů. Stát se na počátku devadesátých let zavázal, že bude ručit privatizovaným hutím, chemičkám a dalším průmyslovým firmám za sanace do výše 115 miliard korun. Skutečné náklady však podle expertů mohou být pouze třetinové.

"Podle odhadu našich expertů náklady mohou být kolem třiceti čtyřiceti miliard," potvrdila minulý týden šéfka České inspekce životního prostředí Eva Tylová.

Kvůli riziku korupce kritizovala tendr i organizace Transparency International. Zakázka vadí i Hospodářské komoře, která tvrdí, že ve více menších soutěžích by měly šanci uspět i menší české firmy.

Úředníci ministerstva financí při prosazování obřího tendru argumentovali tím, že v případě odstraňování ekologických škod jednotlivými zakázkami by stát nestihl do roku 2015 splnit své závazky. Poukazovali i na hrozbu arbitráží ze strany podniků. Jenže se ukázalo, že termín 2015 není v závazcích státu vůči privatizovaným firmám uveden, a s jedinou výjimkou žádná firma ani nepohrozila arbitráží. Kvůli vyhlášení velké zakázky a jejímu zpožďování se naopak proces sanací brzdí.

Ve hře o zakázku jsou teď čtyři uchazeči, z prvního kola tendru už postoupily firmy Geosan, Marius Pedersen a Environment services. Posledně jmenovaná je přitom spojená s finanční skupinou J&T. Ve druhém kole veřejné soutěže už rozhodne pouze nabízená cena.

AUTOR: Jan Záluský
AUTOR: Martin Mařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů