Úterý, 19. března 2024

Společnost pro krajinu letos poprvé uděluje Cenu Ivana Dejmala.

Společnost pro krajinu letos poprvé uděluje Cenu Ivana Dejmala.

Cena byla vyhlášena v roce 2008 v rámci konference Tvář naší země -- Krajina domova.
Ivan Dejmal, ekolog, urbanista, ministr životního prostředí, který byl navrhovatelem zásadní ekologické legislativy, byl celý život iniciátorem a vůdčím duchem mnoha ekologických hnutí a aktivit. Zároveň byl zásadním organizátorem a ideovým vůdcem čtyř ročníků konference Tvář naší země -- krajina domova. Tyto konference si vytkly za cíl poskytnout prostor, v němž se mohli setkat a vzájemně vyslechnout všichni, kteří se svou životní orientací nebo profesním zájmem tak či onak vztahují ke krajině.
Cena Ivana Dejmala navazuje na toto základní poslání konference. Cena se bude udělovat jednou za dva roky jako čestné vyznamenání oceňující mimořádný pozitivní počin související s krajinou. Záštitu nad Cenou Ivana Dejmala převzal prezident Václav Havel.
V letošním roce se sešly desítky nominací osobností z mnoha oborů lidské činnosti. To ukazuje, že Ivan byl výjimečnou osobností, ovlivň! ující a směrující řadu ostatních osobností i organizací a formující pohled na krajinu a témata s ní spojené.
Z mnoha desítek těchto nominací byli komisí složenou z veřejných osobností vybráni tři finalisté: Vladimír Buřt -- ekolog, aktivista; Čestmír Klos -- novinář; Josef Seják -- vědec. Laureátem Ceny Ivana Dejmala se stal novinář Čestmír Klos, který byl nominován za "své celoživotní dílo v propagaci tématu krajiny a šíření myšlenek zlepšující věci veřejné".

Právem laureáta Ceny Ivana Dejmala je vybrat si místo pro zasazení stromu a zasadit jej v den Ivanových narozenin, tj. 17. října. Letos se slavnostní vyhlášení uskuteční 17.října 2009 v 16,00 hod v Lázních Velichovky.


Pro bližší informace nás prosím kontaktujte:
Ing.arch. Ivan Plicka -- předseda Společnosti pro krajinu + 420 602 210 561


Kontaktní osoba: Daniel Kolsky
Telefon: 776176417
E-mail: spolecnost@prokrajinu.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů