Čtvrtek, 18. dubna 2024

Podle Ekologického právního servisu neplní nošoviská automobilka Deklaraci porozumění

Podle Ekologického právního servisu neplní nošoviská automobilka Deklaraci porozumění

NOŠOVICE (MEDIAFAX) - Automobilka Hyundai v Nošovicích neplní Deklaraci porozumění a v rozporu se svým závazkem obtěžuje nákladní dopravou občany sousedních obcí i o víkendech a svátcích. Agentuře Mediafax to sdělil právník programu Garde Ekologického právního servisu Josef Karlický.

"Na vedení automobilky se opakovaně obrátili místní občané ze sdružení Půda pro život se stížností, že firma závazek nedodržuje. Dostali odpověď, že jejich informace jsou subjektivní a nepodložené. Proto jsme poslední tři víkendy v srpnu dělali monitoring dopravy a ukázalo se, že ze závodu Hyundai Manufacturing Motor Czech skutečně v sobotu běžně vyjíždějí nákladní vozy, i když nás vedení ujišťovalo, že tomu tak není, protože továrna o víkendu nevyrábí," uvedl Karlický s tím, že na provedení monitoringu finančně přispěla nadace Via Vita.

Podle Deklarace porozumění, jejímž cílem bylo zmírnit negativní dopad provozu továrny na místní občany, je automobilka povinna omezit dopravu nákladními auty o víkendech a svátcích. "Máme teď jednoznačné důkazy, že Hyundai svůj závazek porušuje a klame veřejnost nepravdivými prohlášeními. Hyundai nejspíše spoléhal na to, že občané svá tvrzení nikdy patřičně nedoloží," řekl Karlický a dodal, že se jedná o zjištění velmi závažné z hlediska narušení důvěry v serióznost jednání Hyundaie. "Těžko můžeme nyní věřit, že ostatní závazky plynoucí z deklarace firma poctivě plní, když k závaznému omezení nákladní dopravy nedošlo i přes výslovná ujištění," konstatoval Karlický. Podle něj bude nyní Ekologický právní servis hledat mechanismy, jak dosáhnout plnění deklarace. Protože se jedná o smlouvu, je ve hře i žaloba, k níž by ale právníci přikročili až v případě, že by to bylo nezbytné. "Otázkou ovšem je, co můžeme ale od vedení Hyundaie očekávat, když naše předchozí urgence dodržování smlouvy odmítali jako neoprávněné," řekl Karlický.

Automobilka se prostřednictvím svého mluvčího Petra Vaňka ohradila proti nařčení Ekologického právního servisu, že poskytla nepravdivé údaje. "U nás se skutečně o víkendech a o svátích nevyrábí," uvedl Vaněk a dodal: "Připouštíme, že v létě se mohlo ojediněle stát, že vyjel nějaký náklaďák, který odvážel hotová auta. Dohlédneme, aby se tak už nedělo ani v mimořádných případech."

Deklarace porozumění je název smlouvy, kterou Ekologický právní servis a další občanská sdružení uzavřela v listopadu 2006 s Hyundai Motor Manufacturing Czech, Moravskoslezským krajem, Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR a CzechInvestem. Obsahem smlouvy jsou podmínky, za kterých má být investice realizována. Smlouva má vést k odstranění, zmírňování a kompenzaci případných negativních dopadů závodu automobilky Hyundai a průmyslové zóny Nošovice a zároveň k usnadnění projektové přípravy i samotné výstavby průmyslové zóny a automobilky. Je to vůbec poprvé, co se v České republice podařilo uzavřít komplexní dohodu s nadnárodní korporací ještě předtím, než začala výstavba její továrny.

Ivana Gracková, grackova@mediafax.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů