Čtvrtek, 28. března 2024

Česko a Rakousko se dohodly, jak s kůrovcem na společné šumavské hranici

Česko a Rakousko se dohodly, jak s kůrovcem na společné šumavské hranici

Český ministr životního prostředí Ladislav Miko a jeho rakouský kolega Nikolaus Berlakovich dnes ve Vídni podepsali společnou dohodu o ochraně lesů na společné hranici v Národním parku Šumava.

"Dohoda vychází z diferencovaného managementu lesních ekosystémů na obou stranách hranice. Jejím cílem je maximálně omezit riziko šíření kůrovce a zároveň zajistit účinnou ochranu přirozených procesů v lesích národního parku," vysvětluje ministr životního prostředí Ladislav Miko.

"Klíčové je, že jsme se dohodli na pravidelném společném česko-rakouském monitoringu stavu lesa, jeho přirozené obnovy i vývoje populací lýkožrouta," vysvětluje náměstek ministra životního prostředí František Pelc. "Rakouská strana se v dohodě zavázala, že v částech hospodářských lesů, přiléhajících k nejcennějších zónám národního parku, vyhlásí do 1. 5. 2010 zvláštní režim, který zajistí, že zásahy proti kůrovci nepovedou k holinám, které by otevřely šumavské lesy síle větru. Takový režim už Rakušané vyhlásili v oblasti Trojmezné, do 1. května by měli obdobný režim vyhlásit i v oblasti Smrčiny," dodává náměstek Pelc.

Na české straně budou zásahy diferencované s ohledem na fakt, že tu nejde o lesy hospodářské, ale o lesy národního parku, jejichž cílem není produkce dřeva, ale ochrana přírodních procesů a lesního ekosystému jako celku. Ve vymezených oblastech podél hranice byl stanoven ochranný pás, široký 200 metrů, kde se bude proti kůrovci efektivně a účinně zasahovat různými způsoby, odstupňovanými s ohledem na ochranu ekosystémů. Půjde vždy o nedestruktivní metody. V pásu bude aplikován postřik přirozeným nepřítelem kůrovce, houbou Beauvaria bassiana, napadené stromy budou případně asanovány loupáním nastojato, v případě polomů a vývratů budou padlé stromy rovněž oloupány. V oblasti horských smrčin v nejvyšších partiích hraničního hřbetu Trojmezné, která patří z hlediska ochrany přírody k nejcennějším územím národního parku, zůstává.režim plně bezzásahový.

Přeji klidný den

Jakub Kašpar
Ředitel odboru vnějších vztahů a tiskový mluvčí
Ministerstvo životního prostředí

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů