Pátek, 29. března 2024

Rozmary počasí nesvědčí především lidem, přírodu nezaskočily

Rozmary počasí nesvědčí především lidem, přírodu nezaskočily

Především chronicky nemocným lidem nesvědčí výkyvy počasí z posledních dní. Například Fakultní nemocnice v Olomouci hlásí zvýšený počet cévních mozkových příhod až o 40 procent. Náhlé ochlazení není dobrou zprávou ani pro houbaře, mykologové předpokládají růst spíše pozdně podzimních druhů. Rostliny a živočichy však rychlé střídání teplot až na výjimky nezaskočilo. Vyplynulo to z vyjádření odborníků pro ČTK.

Podle mluvčího fakultní nemocnice Egona Havrlanta výkyvy teplot zatěžují zejména cévní systém. "Na urgentním příjmu jsme v posledních dnech zaznamenali zvýšený počet pacientů s cévní mozkovou příhodou. Zatímco běžně přijmeme denně jeden až dva případy, nyní jich jsou tři až čtyři," uvedl Havrlant. Potíže, například pálení na hrudi, mohou podle něj pociťovat i kardiaci.

Náhlé ochlazení nepřeje ani houbařům. Jestliže se minulý týden při rekordních vysokých teplotách mohli těšit na houbařské žně, náhlé ochlazení tyto vyhlídky pokazilo. "Teplotní zvrat o 20 stupňů se na mykoflóře podepíše. Spousta druhů už neporoste, čekal bych spíše hlívy, ryzce či třeba suchohřiby. Pokud noční teploty klesnou pod osm stupňů Celsia, houbám se nedaří," uvedl přerovský mykolog Jiří Polčák. Na druhé straně podle něj mykology mohou překvapit některé zajímavé druhy, kterým naopak výkyvy počasí svědčí.

Vysokými teplotami z minulého týdne se nechaly pomýlit i některé rostliny. Například v arboretu v Bílé Lhotě na Olomoucku rozkvetly juky a magnolie a v botanické zahradě v Prostějově se sporadicky objevily kvítky na několika rostlinách včetně kdoulovce. "Rostliny se na nynější ochlazení moc připravit nestačily, ale doufám, že se jim nic nestane," uvedla vedoucí botanické zahrady Anežka Šrámková.

Náhlý chlad nevadí ptákům, neboť teplomilné druhy už odletěly do teplých krajů. "V současné době přes naše území táhnou severské druhy, které letí do jižní Evropy. Těm chlad nevadí," uvedl přerovský ornitolog Jiří Šafránek.

S klidem přijímají teplotní zvraty i v zoo na Svatém Kopečku v Olomouci. "Postupně zvířata zazimováváme. Zimní srst jim roste podle očekávání, zvířata počasí nijak nezaskočilo," uvedla mluvčí zoo Hana Labská.

Ještě v polovině minulého týdne teploty v Olomouckém kraji včetně jeho severní části lámaly dlouhodobé rekordy. V pondělí večer naopak v Jeseníkách začalo sněžit a silničáři dnes ráno museli odklízet sníh z vozovek na Červenohorském sedle, v Ramzové či Ostružné.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů