Čtvrtek, 28. března 2024

Slavnostní zahájení činnosti nové Fakulty rybářství a ochrany vod JU

Slavnostní zahájení činnosti nové Fakulty rybářství a ochrany vod JU
Dne 13. 10. 2009 se ve Vodňanech uskutečnilo slavnostní otevření osmé fakulty Jihočeské univerzity - Fakulty rybářství a ochrany vod (FROV JU). Na slavnostním zahájení, kterého se zúčastnila řada významných osobností, promluvil rektor JU prof. V. Bůžek, prof. O. Linhart, pověřený řízením FROV JU, zástupci veřejného života a rovněž představitelé spřízněných profesních sdružení. Součástí programu byla prohlídka experimentálních objektů fakulty: experimentálního rybochovného pracoviště a pokusnictví a genetického rybářského centra.

Hovořili:

rektor Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích prof. PhDr. Václav Bůžek, CSc.,

*prof. Ing. Otomar Linhart, DrSc., pověřený řízením Fakulty rybářství a ochrany vod JU

*v zastoupení ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČR PhDr. Miroslavy Kopicové

ředitel odboru vysokých škol doc. Ing. Václav Vinš, CSc.,

*předseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Ing. Jiří Papež,

*vrchní ředitel sekce Vodního hospodářství MZe RNDr. Pavel Punčochář, CSc.,

*vrchní ředitel sekce Lesního hospodářství sdružující rovněž rybářství MZe Ing. Martin Žižka, Ph.D.,

*prezident Rybářského sdružení ČR a člen Správní rady JU Ing. Jan Hůda,

*místopředseda Českého rybářského svazu Ing. Miloš Urych,

*starosta města Vodňany pan Václav Heřman.

K 1. září 2009 se Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích rozšířila o nově vzniklou fakultu rybářství a ochrany vod. Fakulta vznikla sloučením katedry rybářství Zemědělské fakulty JU a Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického ve Vodňanech (VÚRH). Vznik v pořadí osmé fakulty Jihočeské univerzity je naplněním dalšího z dlouhodobých strategických cílů rozvoje univerzity. O vědecké, pedagogické i společenské potřebě zřídit ve struktuře JU fakultu zaměřenou na rybářství, akvakulturu a ochranu vod se uvažovalo od 90. let minulého století.

Základem nové fakulty jsou dva ústavy - vodňanský (VÚRH) si ve své téměř devadesátileté existenci, a ve spojení s registrováním ochranné známky svého jména (udělené Evropskou unií v roce 2008), ponechává původní název. Druhým pracovištěm je Ústav akvakultury (ÚA), který se bude specializovat na vodohospodářství, ochranu vod, rybářské obhospodařování volných vod a rekreační rybářství. Děkanát fakulty sídlí ve Vodňanech. Cílem nově založené Fakulty rybářství a ochrany vod JU je efektivnější využití vědeckého a pracovního potenciálu univerzity v napojení na další instituce, jako jsou např. Akademie věd ČR, Jihočeský kraj, Rybářské sdružení ČR, podniky Povodí, případně další instituce s profilací do vzdělávací, výzkumné i profesně orientované oblasti. Fakulta počítá s kapacitou pro 250 až 300 studentů s orientací na studium vodohospodářských, rybářských a ekonomických disciplin. V současné době má fakulta 122 studentů a 79 zaměstnanců.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů